Підтримати нас

Примусово отримали паспорт РФ на окупованих територіях: в Мінʼюсті повідомили чи передбачена за це відповідальність

30 вересня 2024 19:56
60
Поширити:
Фото: freepik

Громадяни України, що проживають на окупованій Росією території і які примусово отримали паспорт РФ не нестимуть за це відповідальності.

Про це йдеться на сторінці Міністерства юстиції.

У відомстві пишуть, що люди, які вчинили суспільно небезпечне діяння з метою уникнення жорстокого поводження, не підлягатимуть відповідальності відповідно до статті 40 Кримінального кодексу України, за умови наявності доказів застосування психічного примусу.

За їхньою інформацією, наявність українського паспорта російські окупанти розцінюють як акт протесту. Через це місцеві жителі вимушені отримати російське громадянство.

У міністерстві зазначають, що такі документи не мають жодної юридичної сили та не визнаються ніде, окрім окупованих територій.

“Насильницька паспортизація є незаконною та не визнається в Україні й у світі, оскільки суперечить принципам і нормам міжнародного права і є порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни”, – йдеться в повідомленні.
  • Раніше в коментарі “Вгору” заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов розповів, що окупаційна адміністрація погрожує депортацією тим людям, які відмовляються брати російський паспорт. Відомий випадок, коли на лівобережжі Херсонщини сильно побили людину, яка не захотіла отримувати документи РФ. Після цього вона була вимушена їх узяти.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів