Підтримати нас

Розгляд апеляції у справі херсонської активістки Катерини Гандзюк можуть почати наново

17 червня 2024 15:51
330
Поширити:
Обвинувачені у справі Владислав Магнер та Олексій Левін з адвокатами під час оголошення вироку суду. Київ. 26 червня 2023р. Фото: Суспільне

Через відставку одного із членів колегії суддів, розгляд апеляційної скарги на вирок у справі про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк може початися наново.

Про це пише hromadske.

За словами головної судді у справі, один із суддів може піти у відставку через досягнення 65-річного віку.

Через відсутність третього судді дату наступного засідання не можуть призначити, адже канцелярія суду повинна зробити авторозподіл суддів і обрати нового суддю у справі.

На думку адвокатів, заміна складу суду є підставою для того, щоб справу розглянули знову. Процес заміни призведе до відтермінування остаточного рішення.

Суд повинен винести остаточний вирок до липня 2028 року, щоб притягнути обвинувачених до відповідальності, інакше у справі сплине 10-річний строк давності.

  • Сірчаною кислотою Катерину Гандзюк облили 31 липня 2018 року, що призвело до ураження хімічними опіками 40% тіла. 4 листопада 2018 року Катерина померла.
  • 4 листопада 2021 року один із виконавців убивства Каті Гандзюк, Віктор Горбунов вийшов на волю за умовно-достроковим звільненням.
  • 26 червня 2023 року суд визнав Мангера та Левіна винними у смерті активістки, і призначив їм покарання: 10 років позбавлення волі та стягнення на користь потерпілих по 5 млн грн відшкодування моральної шкоди кожному.
  • 14 листопада 2023 року Київський суд не зміг розпочати розгляд апеляції Владислава Мангера та Олексія Левіна щодо вироку про напад на активістку Катерину Гандзюк. Суддя Вадим Ігнатенко заявив про самовідвід. Голова комітету ВРУ з питань свободи слова писав, що засуджені намагаються затягнути справу.
  • У квітні 2024 року обвинувачений у замовленні нападу на Катерину Гандзюк, колишній голова Херсонської Обласної Ради Владислав Мангер підтвердив, що звертався до військових частин, для того, щоб мобілізуватися до ЗСУ. 126 бригада ТрО спростувала інформацію про те, що командир військової частини А7382 причетний до надання листа для вступу на службу у військову частину обвинуваченому в замовленні нападу на Катерину Гандзюк Владиславу Мангеру.
  • 8 квітня Київський апеляційний суд продовжив розгляд апеляції колишнього голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника депутата Олексія Левіна, яких визнали винними у смерті активістки Катерини Гандзюк.

Підтримайте незалежну журналістику. Долучайтеся до спільноти "Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів