Підтримати нас

Правоохоронці повідомили про ще одну підозру співробітнику ФСБ: причетний до катування людей

17 травня 2024 15:34
252
Поширити:
Фото: ЦЖР

Національна поліція повідомила про ще одну підозру 28-річному співробітнику ФСБ РФ Яну Заневському. Він причетний до катування людей.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань. 

За даними слідства, Заневський під час окупації Білозерки Херсонської області 2022 року незаконно утримував та катував двох людей у захопленому приміщенні  Білозерського районного суду.

У матеріалі йдеться, що одна з них, ймовірно, ексголова Білозерської селищної громади:

“14 вересня після відмови співпрацювати з (ред. російськими окупантами) і записувати постановочне відео для росіян, жінку відвезли до катівні у захопленій будівлі обласного головного управління Нацполіції в Херсоні. Її утримували там у нелюдських умовах, забороняли відвідувати вбиральню, постійно принижували й відпустили лише 30 вересня 2022 року”.
 Інший потерпілий – голова Станіславської сільської громади Херсонського району. Його викрали 15 вересня 2022 року.
Спочатку його утримували в підвалі Станіславської дитячої музичної школи, а потім – у захопленому Білозерському районному суді. 
“Там чоловіка били гумовим кийком, катували електричним струмом і примушували до співпраці з (ред. окупаційною владою). Для того, щоб вийти на волю його змусили записати постановочне відео про підтримку дій (ред. російських окупантів)”, – додає ЦЖР.
19 вересня його відпустили.
Яну Заневському, який причетний до цих злочинів, загрожує ув'язнення від 8 до 12 років.
  • Ян Заневський – син В’ячеслава Заневського, що був начальником служби безпеки Віктора Януковича. СБУ повідомила В’ячеславу Заневському про підозру в пособництві державі-агресору на окупованих територіях Херсонської та Миколаївської областей.
  • За інформацією ЦЖР, співробітник ФСБ РФ Ян Заневський, який користувався позивним «Ладья», на окупованих територіях Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей був причетним до фільтраційних заходів. Також він розшукував проукраїнських місцевих жителів, викрадав та катував їх.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів