Підтримати нас

Працівнику ДСНС з Херсона призначили 10 років увʼязнення за колабораціонізм

09 травня 2024 09:00
254
Поширити:
Андрій Барнак. Фото з його особистої сторінки в "Однокласниках"

Галицький районний суд міста Львова 1 травня визнав винним у колабораціонізмі 60-річного Андрія Барнака та призначив йому 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.  Під час окупації Херсона він контролював пожежно-рятувальні загони ДСНС.

Про це повідомляє Медіаплатформа “Вгору” з посиланням на вирок суду.

Як ідеться у вироку, 1 липня 2022 року наказом окупаційної влади Андрія Барнака призначили на посаду “спеціаліста відділу організації реагування на надзвичайні ситуації та ліквідації стихійних лих Апарату Управління Служби у справах цивільної оборони, надзвичайних ситуацій і ліквідації стихійних лих Херсонської області”.

З цього часу й до моменту звільнення Херсона з-під російської окупації чоловік контролював підпорядковані районні управління та пожежно-рятувальні загони, координував їхні дії щодо гасіння пожеж, реагування на надзвичайні ситуації, аварії тощо.

Фото Андрія Барнака з особистої сторінки у російській соціальній мережі "Вконтактє"

У суді вину обвинуваченого, окрім письмових доказів (наказ про призначення на окупаційну посаду, штатний розпис МЧС Херсонської області, звіт про проведення виплат окупаційним працівникам та ін.), підтвердили й показами пʼятьох свідків.

Два свідки повідомили, що знайомі з обвинуваченим з 2002 року, оскільки разом працювали пожежниками в СДПЧ №3 ДСНС України у Херсонській області. Свідки бачили Барнака в серпні 2022 року, який обіймав посаду в МЧС РФ у Херсонській області, працював з окупаційною владою Херсона, збирав та надавав їм інвентар для навчання.

Ще один свідок повідомив, що в серпні 2022 року представники окупаційної влади, серед яких був і Барнак, зібрали працівників ДСНС України у Херсонській області, роздали їм анкети, запропонували обійняти посади в МЧС РФ та отримувати зарплату рублями.

Два інших свідки також знали обвинуваченого по роботі в ДСНС України в Херсонській області й підтвердили, що Барнак співпрацював з окупаційною владою.  

У підсумку Андрію Барнаку призначили 10 років ув’язнення з конфіскацією майна. Йому не можна обіймати будь-які посади в органах державної влади, державного управління та місцевого самоврядування 15 років.

Також рішенням суду конфіскують три машини, частку будинку й домоволодіння, що належать Барнаку.

Відомо, що чоловік народився в російському місті Іваново й зараз є “муніципальним депутатом”. Ще восени 2023 року він став окупаційним депутатом “Ради депутатів Скадовського муніципального округу першого скликання” від партії “Єдина Росія”.

  • У квітні 36-річній колишній співробітниці ДСНС заочно повідомили про підозру в колабораціонізмі. У серпні 2022 року жінка обійняла посаду незаконної заступниці начальника частини в окупаційному “Генічеському районному відділі служби у справах цивільної оборони, надзвичайних ситуацій та ліквідації наслідків стихійних лих”.
  • Також суд заочно визнав винним у колабораціонізмі начальника колишньої окупаційної служби у справах цивільної оборони, надзвичайних ситуацій і ліквідацій наслідків стихійних лих по Херсонській області 61-річного Ігоря Шишкіна і засудив його до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ