Підтримати нас

“Повісили прапор росії, а тризуб над ним залишився”: волонтер розповів про життя в прифронтових селах Херсонщини

Vgoru
Автор статті
22 серпня 2022 12:58
838
Поширити:

Люди в прифронтових селах живуть під постійними обстрілами, без електроенергії та ліків.

Про це медіаплатформі “Вгору” розповів Дмитро Бурлай, волонтер Нововоронцовської громади. 

За його словами, населення громади скоротилося ледь не в десятки разів:

“Із 6,5 тисяч жителів Нововоронцовки ледь можна назбирати 400 людей. У Трудолюбівці залишилося 5 людей, в Осокорівці – трохи більш як 100” – ділиться інформацією Бурлай.

За його словами, останніми тижнями окупанти активізували обстріли сіл громади. Стріляють градами, касетними боєприпасами, артилерією, танками:

“Люди ночують у підвалах, тому що бомбосховища так само обстрілюються. Є загиблі й поранені. росіяни стріляють або хаотично по селищу, або по скупченню людей. Люди стояли в черзі біля магазину – туди попали. Знищують приватні будинки, інфраструктуру” – розповідає Бурлай.

При цьому, Бурлай зазначає – найбільша проблема в громаді зараз із ліками та електроенергією. А точніше, з їх браком:

“Немає електроенергії – значить неможливо викачати воду з колодязів. І проблема навіть не в наявності людей, які можуть полагодити електрозабезпечення, а у витратних матеріалах, зв’язувати ті ж проводи. А з ліками ще гірше, уже зафіксовані смерті від сердечних хвороб. Я не кажу вже про людей хворих на діабет”.

Та волонтер не падає духом. За його словами, одного дня люди прокинуться, і побачать, що окупантів просто… немає. Адже не дивлячись на постійний психологічний тиск на жителів Нововоронцовської громади, росіяни самі думають, як би швиденько “накивати п’ятами”:

“В одному селі вони почали скуповувати скутери та велосипеди, щоб, в разі чого, оперативно перебратися на лівий берег Херсонщини. Хоча самі постійно розповідають, що вони тут назавжди, що пора починати жити за новими законами… А в іншому селі, окупанти, коли зайшли, зняли прапор України, і повісили спочатку прапор срср, а потім росії. Але тризуб на флагштоці залишився… ” – з посмішкою розповів Бурлай.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ