Підтримати нас

Понад 70 таборів виявили для “перевиховання” дітей: історії підлітків із Херсонщини

16 червня 2024 08:59
261
Поширити:
Фото Олександра Корнякова, "Вгору"

За даними уряду, понад 70 таборів для “перевиховання” дітей виявили на території Білорусі та окупованому Криму. З моменту повномасштабного вторгнення військових РФ на територію України до таких таборів відправили близько 20 тисяч дітей з України. Підлітки з Херсонщини розповіли про перебування в таких місцях.

Про це зазначає у своєму розслідуванні журналіст британської газети Том Вотлінг, йдеться на сторінці The Independent. 

Організація з безпеки й співробітництва в Європі писала, що коли діти потрапляють в такі табори, то вони опиняються в проросійському середовищі. 

За даними порталу “Children of War” Анастасія – одна з 388 дітей, яких вдалося повернути на підконтрольну Україні територію.

Дівчина згадує про ставлення до неї вчительки з табору, про залякування та слова, що вона не зможе повернутися в Херсон. 

Анастасії вдалось повернутись до мами у 2023 році, через 4 місяці як її вивезли. 

16-річна Ліза згадала про те, як російський чиновник увійшов до її класу в Генічеському професійно-технічному училищі № 27.

Незаконна  влада вивезла її з Херсона до окупованого Криму у вересні 2022 року. Директор школи погрожував посадити дівчину у підвал, якщо вона не поїде. В травні 2023 року її врятувала мама. 

“Лише 2 відсотки вивезених Росією дітей повернулися, головним чином тому, що їхні рідні міста були звільнені від російського панування”, – йдеться в матеріалі.

Омбудсман Дмитро Лубінець повідомив The Independent, що російські чиновники роблять все, щоб не допустити повернення дітей. Окрім цього, вони заперечують викрадення і намагаються свої дії виправдати нібито захистом дітей.

"З того часу, як Росія окупувала Крим і частину Донецька і Луганська у 2014 році, весь цей час Росія депортувала українських дітей і порушувала права мирних жителів", – додав він. 
  • Станом на березень 2024 року в Херсонській області в розшуку перебуває близько 500 дітей, яких вивезли на підконтрольну РФ територію.
  • Британська агенція новин Reuters повідомляла, що Росія засекретила дані про дітей, яких окупаційна влада незаконно вивезла з Херсонщини до Криму чи РФ.
  • Американського видання The New York Times повідомляло про 46 дітей з дитячого будинку в Херсоні, яких окупаційна влада вивезла на початку війни. Про їхнє місцеперебування наразі нічого не відомо.

Підтримайте незалежну журналістику. Долучайтеся до спільноти "Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів