Підтримати нас

Депортація українських дітей – кампанія РФ, спрямована на стирання української ідентичності – NYT

03 червня 2024 09:30
381
Поширити:
Окупаційна директорка дитячого будинку, Тетяна Завальська, разом із російською депутаткою Яною Лантратовою під час її візиту в Будинок Дитини. Фото: окупаційні ЗМІ

46 дітей з дитячого будинку в Херсоні окупаційна влада вивезла на початку війни. Про їхнє місцеперебування наразі нічого не відомо. 

Про це йдеться у статті американського видання The New York Times.

У матеріалі йдеться, що працівники дитбудинку сховали дітей в підвалі церкви, але 25 квітня 2022 року російські військові знайшли їх та перевезли.

“В Будинку Дитини перебували немовлята та діти до п’яти років, деякі з них мали серйозні вади, наприклад, церебральний параліч. Діти не були сиротами, у деяких з їхніх батьків були обмежені батьківські права; частина дітей була вилучена з неблагополучних родин або покинута”, – пише видання.

За даними журналістів, до вивезення дітей були причетні посадовці та політики, пов’язані із партією Володимира Путіна “Єдина Росія”.

За словами російських посадовців, дітей перевезли в рамках гуманітарної місії й все “законно” і діти є “росіянами”. Адже згідно з Конституцією РФ територія окупованої Херсонської області вважається частиною Росії.

Згідно з указом Володимира Путіна, в окупованих областях України “опікуни” можуть подати заяву на отримання громадянства РФ від імені українських прийомних дітей і сиріт.

Вивезені діти з Херсона теж незаконно отримали російське громадянство, воно необхідне для усиновлення та влаштування у російські сім’ї.

Журналісти дійшли до висновку, що вивезення українських дітей – частина кампанії російської влади, спрямованої на стирання їхньої української ідентичності.

  • Станом на березень 2024 року в Херсонській області в розшуку перебуває близько 500 дітей, яких вивезли на підконтрольну РФ територію.
  • За даними ООН, станом на листопад 2023 рік українська влада проінформувала, що, за винятком поодиноких випадків, більшість дітей із Херсонського обласного будинку дитину ще залишаються на підконтрольній РФ території.
  • Британська агенція новин Reuters повідомляла, що Росія засекретила дані про дітей, яких окупаційна влада незаконно вивезла з Херсонщини до Криму чи РФ.
  • 2 вересня 2022 року о дев'ятій ранку з дитбудинку в Херсоні забрали десятимісячну Маргариту Прокопенко та півторарічного Іллю Ващенка.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів