Підтримати нас

Росіяни викрали двох дітей із дитбудинку в Херсоні: що відомо

Автор статті
10 квітня 2024 17:40
287
Поширити:
Маргарита Прокопенко. Фото: Українська правда

2-го вересня 2022 року о дев'ятій ранку з дитбудинку в Херсоні забрали десятимісячну Маргариту Прокопенко та півторарічного Іллю Ващенка.

Про це йдеться у матеріалі Української правди.

Зазначається, що завдяки спільному розслідуванню ВВС та "Важньіх историй" вдалося дізнатись, що обох дітей забрала росіянка Інна Варламова, яка планувала та реалізовувала викрадення.

“Невдовзі після злочину Варламова зареєструвала шлюб з головою партії "Справєдлівая Росія" Сергієм Міроновим, що дозволило новоспеченому подружжю пенсіонерів офіційно удочерити Маргариту, змінивши їй ім'я”, – пише Українська правда.
 Журналісти припускають, що росіяни розраховували, що Маргариту Прокопенко ніхто не шукатиме, адже на момент окупації вона була позбавлена батьківського піклування, її батько помер, а біологічна матір веде асоціальний спосіб життя.

Проте у Маргарити є рідні в Україні.
“Депутатка держдуми РФ та одна з наближених до Міронова Яна Лантрова, яка також брала безпосередню участь у вересневому викраденні разом із Варламовою, 19 березня 2024 заочно отримали підозри СБУ”, – йдеться в матеріалі.
Викрадений Ілля Ващенко. Фото: Українська правда
У викраденого Іллі Ващенка також є родичі в Україні. Наразі доказів його усиновлення знайти не вдалось, йому оформили лише російське свідоцтво про народження.

За словами журналістів, ймовірно, причиною відсутності інформації про всиновлення є те, що Україна не встигла позбавити батьківських прав батьків Іллі, судовий процес якраз тривав на початок вторгнення.

“Офіційно ж батьківську дитину навіть за законами РФ усиновити не дозволяє бюрократія”, – додають в УП.
 

Місце перебування та стан здоров'я обох дітей залишається невідомим.

  • Станом на березень 2024 року в Херсонській області в розшуку перебуває близько 500 дітей, яких вивезли на підконтрольну РФ територію.
  • За даними ООН, станом на листопад 2023 рік українська влада проінформувала, що, за винятком поодиноких випадків, більшість дітей із Херсонського обласного будинку дитину ще залишаються на підконтрольній РФ території.
  • Британська агенція новин Reuters повідомляла, що Росія засекретила дані про дітей, яких окупаційна влада незаконно вивезла з Херсонщини до Криму чи РФ.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ