Підтримати нас

Очільники з двадцяти країн комітетів закордонних справ засудили вибори президента РФ 

Вгору
Автор статті
15 березня 2024 08:01
370
Поширити:
Фото: Укрінформ

Очільники з України, Латвії, Литви, Естонії, Люксембургу, Чехії, Німеччини, Молдови, Польщі, Ізраїлю, США, Ірландії, Італії, Ісландії, Румунії, Бельгії, Канади, Данії, Іспанії Великої Британії парламентських комітетів закордонних справ зробили заяву, в якій засуджують незаконне проведення виборів президента РФ на окупованих територіях. 

Про це йдеться на сторінці очільника парламентського комітету із закордонних справ Литви Жигімантаса Павільоніса.

Парламентарі повідомили, що проведення нелегітимних виборів порушують міжнародні права та принципи Статуту ООН, суверенітету та територіальної цілісності України.

Зазначається, що такі дії окупаційної влади не будуть визнані міжнародною спільнотою.

“Вони будуть затьмарені всебічним придушенням опозиції та незалежних ЗМІ, а також повною відсутністю міжнародних альтернатив, міжнародного нагляду, що призведе до результатів, позбавлених демократичної законності”, – додали парламентарі. 
  • Раніше стало відомо, що на окупованих територіях Херсонщини 27 лютого розпочалось незаконне дострокове голосування за президента РФ по округах, яке триватиме до 17 березня.
  • Міноборони Британії повідомило, що за відсутності незалежних спостерігачів та списків виборців зростає ймовірність фальсифікації результатів на незаконних виборах президента РФ на окупованих територіях. Також через низький рівень безпеки та примусові заходи, спрямовані на примушення населення до голосування.
  • Омбудсман Лубінець зазначив, що вибори президента РФ на окупованих територіях – це зазіхання на суверенітет та територіальну цілісність України, а також порушення Конституції та законів України.
  • З початком повномасштабного вторгнення РФ Кримінальний кодекс України доповнили статтею про колабораційну діяльність. Ч. 5 ст. 111-1 ККУ вказує на відповідальність особи саме за участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на окупованих територіях або публічні заклики до проведення таких незаконних виборів та/або референдумів на окупованих територіях. 
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ