Підтримати нас

Омбудсман відреагував на незаконні вибори на окупованих територіях України: “закликаю світ рішуче засудити незаконні вибори

Вгору
Автор статті
13 лютого 2024 16:25
389
Поширити:

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець закликав міжнародну спільноту рішуче засудити незаконні вибори на окупованих територіях України та не визнавати їхні результати.

На захоплених землях Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької області триває активна підготовка до нелегітимних виборів президента Росії. Псевдоголосування триватиме впродовж трьох днів поспіль: готуються «виборчі дільниці» та перевіряються списки жителів громад, проводиться агітація серед працівників комунальних установ та обхід місцевих жителів у супроводі озброєних російських окупантів, йдеться в повідомленні.

“Своїми діями РФ учергове грубо порушує основоположні норми та принципи міжнародного права, зокрема Статуту ООН", – наголосив Лубінець. 

За його словами, проведення незаконних виборів на окупованих територіях всупереч Конституції та законодавства України вкотре демонструє зневагу до міжнародної демократичної спільноти та викриває спроби РФ легалізувати окупаційну «владу».
Крім того, російські окупанти посилюють інформаційну кампанію. Зокрема, для того, щоб легітимізувати вибори в інших країн намагаються залучити іноземних журналістів.

Також він звернув увагу, що необхідно відрізняти тих людей, які беруть безпосередню участь в організації та проведенні незаконних виборів, і тих, які вимушені проголосувати. Адже законодавство не передбачає кримінальної або будь-якої іншої відповідальності лише за факт участі, зокрема примусової, у нелегітимних виборах, які готує Росія. 

З початком повномасштабного вторгнення РФ Кримінальний кодекс України доповнили статтею про колабораційну діяльність. Ч. 5 ст. 111-1 ККУ вказує на відповідальність особи саме за участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на окупованих територіях або публічні заклики до проведення таких незаконних виборів та/або референдумів на окупованих територіях, додав омбудсмен.

  • Псевдовибори в окупованих регіонах, зокрема на Херсонщині російська влада планує провести з 15 по 17 березня 2024 року. За інформацією центру нацспротиву, вибори планують розтягнути на кілька днів із голосуванням за місцем проживання, для того, щоб пояснити порожні “дільниці”.
  • 2 лютого журналістка Медіаплатформи “Вгору” говорила з Юрієм Соболевським про незаконні вибори на захопленій території Херсонської області. Жодних виборів на окупованій території не буде, як не було й референдуму. Аби створити картинку демократії, проведуть пропагандистське шоу.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ