Підтримати нас

Обстріляли човен: як правоохоронці евакуювали людей із лівобережжя Херсонщини

06 червня 2024 16:48
427
Поширити:
Фото поліції

Херсонський боєць спецпідрозділу КОРД «Техас» розповів, що як стало відомо про підрив російськими військовими Каховської ГЕС, правоохоронці поїхали до Антонівського мосту. Там вони побачили, що окупаційні війська не були готові до цього, а тих хто вижив забирали човнами. Однак цивільних людей не вивозили.

Про це повідомили на сторінці поліції Херсонської області.

“Люди в цей час сиділи на дахах будинків та не могли нічого вдіяти”, – згадує “Техас”.

За його словами, спільно з іншими підрозділами розробили водний маршрут, яким можна було відносно безпечно дістатися до людей. Це був непростий шлях, адже все було під водою. Через це були ризики пошкодити човен.

Цим маршрутом правоохоронцям декілька разів вдалося вивезти людей із лівого берега Дніпра. Однак під час евакуації з Кардашинки, коли поліціянти забрали максимальну кількість людей, вже на виході з протоки у частково затопленому будинку вони побачили російських військових. Відстань між човном та будинком була близько 20-30 метрів.

“Кордівці розуміли, що живими нікого не відпустять, тож тягнули час розмовою, самі ж не глушили двигун і продовжували рух. Намагалися увійти до так званої «мертвої зони”, – додає “Техас. 

Російські військові почали стріляти по катеру й влучили у двигун. Поранення отримали двоє правоохоронців та кілька пасажирів. 

“У цей момент я з напарником дістали стрілецьку зброю й відкрили вогонь у відповідь. Окупанти були до цього не готові й забігли всередину будинку. Вони втратили секунди, а ми змогли врятуватися, – згадує «Техас».

Внаслідок російської атаки по евакуаційному човну загалом поранення отримали десять людей, ще троє – загинули.

На березі «Техас» дізнався, що російських окупантів, які розстріляли їх катер, знищили українські військові. 

“До війни я зростав і жив на лівому березі неподалік від Каховської ГЕС, тож підрив греблі викликав у мене ще більше ненависті до окупантів”, – каже “Техас”.

За особисту мужність, виявлену під час виконання службового обов’язку, зокрема, й під час рятувальної операції, а також самовіддане служіння українському народові Президент України нагородив та особисто вручив «Техасу» орден «За мужність» III ступеня, йдеться в повідомленні.

  • Військові РФ підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року. Через це було затоплено 600 км² території Херсонщини. У населених пунктах, розташованих вище греблі Каховської ГЕС, виникла проблема з питною водою.
  • ООН оцінювало, що Україна зазнала збитків на суму майже $14 мільярдів через руйнування греблі Каховської ГЕС.
  • Ліквідація наслідків підриву Каховської ГЕС  на підконтрольній території України завершилася 30 серпня. Відомо, що російська окупаційна влада на захопленій території Херсонської області значно та навмисно занизила кількість жертв підриву Каховської ГЕС.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів