Підтримати нас

"Ми з чоловіком навіть їм козу віддали" - родини переселенців врятували сільську школу від закриття

23 вересня 2017 12:31
256
Поширити:

10 родин переселенців із 48 дітьми врятували від закриття школу в селі Ціпки Гадяцького району на Полтавщині.

Минулого року у навчальному закладі був 21 учень із необхідних 25. Тепер - сформовані всі класи з 1 по 9. Переповненим виявився і дитсадок. Щоб прийняти всіх охочих, для садочка забрали одну кімнату сільської бібліотеки. Облаштували там спальню.

"Ідея запросити в село родини виникла в нашій ініціативній групі. На той час в жодної із нас діти в школу не ходили, але втратити навчальний заклад боялись. Це як організм - не буде школи в селі, вважай, що нирку відрізали", - розказала Євгенія Філінова, шкільний бібліотекар. - "Спочатку мали на думці запросити людей із сусідніх сіл, дзвонили родичам. Тоді зробили оголошення в "Однокласниках". Знову нуль результату. Помогли телевізійники - ТСН прокрутив сюжет з нашим зверненням. Не думали, що буде така хвиля бажаючих. Телефон був червоний, я навіть голос зірвала, бо в день приймала до 200 дзвінків. Коли приїздить родина, то зустрічаємо всім селом. Обов'язково щось даруємо, годуємо і допомагаємо розвантажитись. Ми з чоловіком навіть козу свою віддали".

В Ціпках допомогли оселитися родинам із Донбасу і Криму.

"Тікали з Попасної, бо сильно стріляли. Жили в погребі. Потім і його розбомбили. Дім зрівняли із землею, вціліла тільки літня кухня. Накривало "Градом" і "Ураганом". Ми ховали дітей під матрацами і килимами, коли свистіли осколки. Неподалік вбило осколком маленьку дівчину. Сусідка побачила сюжет і порадила тікати на Полтавщину", - розповіла Ірина Фень. Спільно зі чоловіком Сергієм забрала 6 неповнолітніх дітей і переїхала до села на запрошення. Купили хату і розпочали ремонт. Мріють побудувати бесідку біля хати.

Родини переселенців вимушені тікати від окупантів, садити город і вчитись як доїти козу із Інтернету.

Більше читайте про родини переселенців у журналі "Країна" від 21 вересня 2017 р.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів