Підтримати нас

Херсонські школярі вчилися захищати свої права. ФОТО

Vgoru
Автор статті
06 травня 2018 02:01
701
Поширити:

Обізнаність у юридичних питаннях, уміння відстоювати свої права — таких навичок набували та вдосконалювали їх херсонські школярі під час правового брейн-рингу “На терезах Феміди”, фінал якого відбувся у міській загальноосвітній школі-гімназії № 6.

У турнірі взяли участь тридцять п’ять команд середніх навчальних закладів Херсона. Безпосередньо у фінальних змаганнях перемогу виборювали 12 команд — переможці і призери районних турнірів.

“У цього конкурсу, - розповіла одна із організаторів змагань - Тетяна Німчьонок, викладач історії і права школи № 12, керівник міського правового учнівського клубу, мета якого — не тільки і не стільки виявити кращих знавців права серед херсонських школярів, а й розвивати у підлітків уміння спілкуватися, працювати командно, швидко знаходити вихід із нестандартних ситуацій, застосовувати знання законодавства на практиці. При підготовці конкурсних завдань організатори брали за основу шкільний курс права за 9 клас.”.

Одним із членів журі турніру був Сергій Плахотнюк — адвокат, юрист Мережі правового розвитку при громадській організації “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір”.

“Коли, - розповідає він, - я побачив, що учасники змагань — учні 9-10-х класів шкіл, був здивований. Я у їхньому віці навіть не замислювався по те, у чому вони дуже обізнані. Вони непогано зналися і на кримінальному, і на адміністративному, і на конституційному, сімейному, громадянському праві. Коло питань і завдань було досить-таки широке, але учасники турніру проявили себе дуже добре. Ще дуже хороше враження справила внутрішня свобода юнаків і дівчат, їх прагнення жити у справедливому світі: коли під час конкурсу виникали суперечливі ситуації, учасники дуже гаряче відстоювали свої права, не дозволяли нікому отримувати незаслужені привілеї. Це їм стане у нагоді в дорослому житті”

На думку Сергія Плахотнюка, курс права — один із найважливіших для сучасної української школи:

“Коли я спостерігав за конкурсантами, переконався, що школярі, які приділяють достатньо уваги вивченню цієї дисципліни, — прогресивно мислячі люди, які можуть відстоювати свої інтереси, не дадуть себе скривдити. Вважаю колосальною помилкою адміністрацій деяких херсонських шкіл, де право викладається, так би мовити, за залишковим принципом: один урок на тиждень. У сучасному святі цей предмет, можливо, важливіший для школяра, ніж трудове навчання чи фізкультура. Бо людина, яка може ефективно відстоювати свої права, захищена від багатьох життєвих негараздів. І навпаки, невміння це робити тягне за собою чимало проблем: пригнічене становище, невлаштованість у житті, бідність”.  

Почесний гість заходу, Тамара Верещака, куратор міського учнівського парламенту, радник начальника управління освіти Херсонської міськради, голова ГО «Асоціація працівників закладів освіти», заслужений учитель України, зазначила у своєму виступі, що в Херсоні учнівський правознавчий конкурс проводиться вперше після восьмирічної перерви.

“Одне з головних завдань цього конкурсу, який відтепер буде проводитися регулярно, - активізувати створення і роботу у навчальних закладах правознавчих учнівських клубів”, - сказала Тамара Верещака.

Фінальні змагання складалися з трьох турів. Перший проходив у форматі брейн-рингу, під час якого команди повинні були відповідати на питання правової вікторини та розв’язувати задачі на знання українського законодавства. Другий етап був бліц-турніром: переможці першого етапу мали за хвилину правильно відповісти на якомога більшу кількість питань з різних сфер права. А під час третього етапу, супер-фіналу, три кращих команди письмово розв’язували правові задачі.

Переможцем турніру стала команда “Ліга справедливості” ліцею Херсонського державного університету. Друге місце — у команди “Феміда” міської школи-гімназії № 3, третє — у команди “Мудрі сови” загальноосвітньої школи № 13.

Нагадаємо адресу Центру безоплатної первинної правової допомоги: пр. Ушакова, 37, каб. 115 (будівля Херсонської міської ради). В роботі Центру беруть участь громадські організації: “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір”, “Фонд милосердя і здоров’я”, Херсонська обласна організація Комітету виборців України. 

Графік роботи юристів: понеділок – четвер з 9.00 до 17.00. По п’ятницях з 9.00 до 15.45. Обідня перерва з 12.00 до 13.00.

P.S. Центр безоплатної первинної правової допомоги створений Херсонським офісом Мережі правового розвитку при ІРЦ «Правовий простір» за підтримки Херсонської міської ради та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках проекту «Енергія змін».

${gallery:d92014fc207c83bfb967d015a07c76ee}

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ