Підтримати нас

“Державна таємниця”: пройшло два роки, як російські окупанти викрали айтівицю з Херсона Ірину Горобцову

13 травня 2024 17:59
631
Поширити:
Ірина Горобцова
Ірина Горобцова. Фото: КримSOS

Пройшло два роки, як російські окупанти викрали айтівицю з Херсона Ірину Горобцову. 

13 травня 2022 року в день народження Ірини, її незаконно затримали у власній квартирі. Після цього вивезли до окупованого Криму.

Юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ Юлія Коваленко повідомила “Вгору”, що інформація про справу незаконно ув'язненої Ірини Горобцової з Херсона – обмежена, бо вона пов'язана з державною таємницею. 28 березня 2024 року пройшло перше засідання в окупаційному суді, на якому Ірині обрали запобіжний захід і призначили за зверненням окупаційних органів “адвоката”. Дотепер нічого невідомо про її стан.

Мати Ірини у коментарі “Вгору” згадувала, що цього дня вона стояла на балконі, була в жахливому стані та сказала: “Мамо це за мною приїхали”. До них у квартиру зайшло шестеро озброєних російських військових і ще п'ятеро чекало біля під'їзду.

“Їм не сподобалось у нас. Один із них (ред. військовий РФ) схопив український прапор, який висів на телевізорі й почав кричати: “У вас здесь гнездо”. Я зі сльозами благала не чіпати Ірину, але вони її вивезли в невідомому напрямку”, – розповіла Тетяна Володимирівна.

28 березня 2024 року стало відомо, що відбулося перше окупаційне судове засідання щодо Ірини Горобцової. Про яке матері повідомили смс-повідомленнями захисники. Ірину звинувачують нібито в шпигунстві. До цього часу вона не мала жодного статусу  та навіть не заводили справу з присвоєним номером.

Також матір зазначила, що в Ірини генетична хвороба. У 2021 році вона робила МКТ голови, і в неї виявили  аневризму   патологічне розширення артеріальної судини більш ніж на 50 % у порівнянні з незмінним діаметром .

Друзі Ірини Горобцової повідомляли, що у серпні 2022 року, завдяки намаганням однієї із правозахисних ініціатив вдалось отримати два листи від жінки. Написані вони були на бланках Сімферопольського СІЗО. У першому листі Ірина писала, що вона тримається, багато читає, займається фізкультурою, намагається не втрачати оптимізм. Просила про книги та деякі побутові дрібниці. У другому – дякувала за те, що її продовжують шукати, зокрема наголошувала на дипломатичних шляхах визволення з полону. 

Після 24 лютого 2022 року Ірина займалася волонтерською діяльністю в місті. У соціальних мережах вона розміщувала пости на підтримку України та ЗСУ, публічно засуджувала російське вторгнення та окупацію Херсона, збирала кошти для ЗСУ. 

  • Станом на березень 2024 року відомо про щонайменше 72 цивільні особи, яких викрали з Херсонської та Запорізької областей та вивезли до окупованого Сімферополя. Більшість із них утримується в СІЗО №2.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів