Підтримати нас

Незаконно ув’язнену активістку з Херсона Ірину Горобцову звинувачують у шпигунстві

Автор статті
18 квітня 2024 15:00
126
Поширити:
Фото із твітера Еміля Курбедінова

Після двох років незаконного ув'язнення в Сімферопольському СІЗО №2 активістки з Херсона Ірини Горобцової, окупаційна влада звинуватила її у шпигунстві. 

Про це йдеться на сторінці Zmina.

Зазначається, що Горобцова стала відомою завдяки постам у соцмережах, де викладала життя в окупації Херсона. Також вона публікувала фотографії з українською символікою, а свою квартиру називала “домашнім штабом спротиву”.

Під час заходу “Цивільні в незаконному утриманні Росією: спільні кроки влади та громадянського суспільства задля їхнього звільнення” координаторка управління проєктів Центру громадських свобод Наталія Ящук повідомила: 

“РФ її звинувачує в “шпигунстві”. Що робила два роки РФ з цією людиною? Де утримувала цю людину? В яких умовах вона перебувала? Цього ми не знаємо. Якщо навіть і знаємо, то дуже поверхнево. Тому ми вимагаємо і просимо міжнародну спільноту відкривати кримінальні справи за принципом ювенальної юрисдикції проти тих людей, які свавільно затримували або незаконно викрадали цивільних осіб “. 
  • Раніше стало відомо, що активістку викрали 13 травня 2022 року з власної оселі в Херсоні. Після 24 лютого жінка займалася волонтерською діяльністю в місті. У соціальних мережах вона розміщувала пости на підтримку України та ЗСУ, публічно засуджувала російське вторгнення та окупацію Херсона, збирала кошти для ЗСУ.
  • Адвоката Еміль Курбедінов зазначив про те, що Ірину Горобцову незаконно утримують в СІЗО №1 окупованого Сімферополя з 25 травня 2022 року. Їй не пред’явлені обвинувачення, суд не обирав їй запобіжний захід, також окупаційна влада не дозволяє зустрічатися з нею адвокату та родичам.
  • Друзі Ірини Горобцової повідомили, що у серпні 2022 року, завдяки намаганням однієї із правозахисних ініціатив вдалось отримати два листи від жінки. 
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ