Підтримати нас

З Херсонської та Запорізької областей російські військові викрали щонайменше 72 цивільних

12 травня 2024 19:30
353
Поширити:
Руки в наручниках
Фото: iStock

Станом на березень 2024 року відомо про щонайменше 72 цивільні особи, яких викрали з Херсонської та Запорізької областей та вивезли до окупованого Сімферополя. Більшість із них утримується в СІЗО №2.

Про це йдеться в моніторинговому огляді ситуації щодо прав людини у Криму за січень – березень 2024 року, який опублікувала Кримська правозахисна група (КПГ).

Зазвичай викрадених цивільних осіб утримують у СІЗО, створених після 2022 року в Сімферополі: СІЗО № 2 та СІЗО №8. Вони стають фігурантами кримінальних справ або їх утримують без надання правової допомоги та можливості повідомити своїм родичам про місце свого перебування. 

“Кримінальні справи проти викрадених цивільних осіб, серед яких громадські активісти, волонтери та представники місцевої влади, розглядають «суди» в окупованому Криму, суди на території РФ (включно із військовими судами РФ) або “суди”, створені на окупованих територіях після 24 лютого 2022 року”, – йдеться в огляді

За даними правозахисників, окрім тортур, до цивільних осіб представники російської влади застосовують практику побиття на кожному пункті етапування з окупованого Криму до РФ.

Серед викрадених жителів Херсонщини двоє жителів Нової Каховки: журналіст та письменник Сергій Цигіпа та волонтер Артем Баранов.

  • Нещодавно стало відомо, що волонтера з Нової Каховки Артема Баранова, якого російська влада незаконно засудила до 10 років та 6 місяців за шпигунство, етапували до виправної колонії №15 в місті Батайськ Ростовської області.
  • 8 квітня незаконно ув'язненого журналіста та громадського діяча з Нової Каховки Херсонської області Сергія Цигіпу етапували з окупованого Сімферополя у Росію.
  • Після двох років незаконного ув'язнення в Сімферопольському СІЗО №2 активістки з Херсона Ірини Горобцової, окупаційна влада звинуватила її у шпигунстві.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів