Підтримати нас

Чи справді в Україні зменшується кількість ВПО та що на це впливає

23 жовтня 2024 14:10
249
Поширити:
Фото: Олександр Корняков/ "Вгору"

В Україні зменшується кількість внутрішньо переміщених осіб – люди повертаються на окуповані території.

Про це повідомив омбудсман Дмитро Лубінець в телеграмі.

“У нас зменшується кількість ВПО, адже вони повертаються на ТОТ України та прифронтові міста через соціально-економічні труднощі на новому місці!” – зазначив омбудсман.

Він також наголосив, що держава має прямо казати, на яку грошову допомогу людина може розраховувати, аби вона мала впевненість у своєму майбутньому.

У коментарі “Вгору” заступник директора  Центру близькосхідних досліджень   аналітичний центр для вивчення політичних процесів на Близькому Сході. З 2014 року, з початком російської агресії проти України, Центр зосередився на дослідженні питань, пов’язаних із російською агресією проти України й російською окупацією  Сергій Данилов розповів, що є випадки повернення людей на окуповані території, але це не масове явище і воно суттєво не впливає на кількість ВПО.

Він також вважає, що основна причина цієї проблеми економічна.

“Повертаюся, бо не мають можливості забезпечити оренду житла, наприклад. З іншого боку, окупанти шантажують, що будуть забирати житло, націоналізувати. Тому частина  людей заїжджає на окуповані території. Більшість із них після оформлення за російським законодавством своєї власності продає її і виїжджає в Європу, хтось залишається”, – пояснює Данилов.

На його думку, держава має комунікувати з ВПО, допомагати їм знаходити житло та можливості на нових територіях й пояснювати як працюють маніпуляції окупаційної влади.

Він зазначає, що зараз вся Україна стикається з проблемою нестачі кваліфікованих кадрів. Але громади мало думають про те, що переселенці це для них шанс розв'язати цю проблему, і що потрібно активніше їх залучати до життя громад.

  • Станом на 5 вересня 2024 року в Херсонській області налічується 44 тисячі 599 зареєстрованих ВПО.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів