Підтримати нас

Черговий вирок отримав Юрій Гранкін, який очолив окупаційну Горностаївську ВЦА на Херсонщині

Автор статті
19 квітня 2024 13:59
209
Поширити:
Юрій Гранкін. Фото: База зрадників Херсона

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області визнав Юрія Гранкіна винним у державній зраді. Його засудили до 15 років позбавленні волі.

Про це повідомив «Судовий репортер», з посиланням на вирок суду.

Юрій Гранкін. Фото зі сторінки ЦЖР 

Не пізніше 5 серпня 2022 року Гранкін обійняв посаду окупаційного голови незаконної Горностаївської територіальної громади.

У серпні до адмінбудівлі територіальної громади підійшов 19-річний місцевий житель, щоб отримати гуманітарну допомогу. Його зупинив Гранкін і поцікавився, чи буде він виїжджати до своєї сестри в Закарпатську область. Також запропонував працювати прибиральником вулиць. Хлопець відмовився від роботи та підтвердив, що планує покинути окуповану територію. 

Після цього Гранкін почав розповідати про жахливе ставлення української влади до переселенців. Окрім цього, запропонував хлопцеві співпрацювати зі спецслужбами РФ. За це засуджений пообіцяв допомогти безперешкодно виїхати з окупованої території та систематично платити гроші за виконання завдань, інформують журналісти.

Гранкіна цікавила місце розташування українських військових та їхнього озброєння. Окупаційний голова погрожував хлопцю, що якщо він відмовиться від співпраці, то його взагалі не випустять. 

“Але, виїхавши з окупації, молодий чоловік зрозумів протиправність отриманих завдань і звернувся до правоохоронних органів. Розповів, що його вербували. У судовому засіданні досліджувався відеозапис його показань”, – йдеться в повідомленні.

Також суд допитував ще одного свідка, який до повномасштабного вторгнення РФ проживав у Горностаївці. Він підтвердив, що Гранкін агітував й інших жителів громади співпрацювати з російськими спецслужбами.

Зазначається, що про співпрацю Гранкіна із силовиками РФ було відомо давно. Він допомагав російським окупантам шукати проукраїнськи налаштованих людей та учасників АТО. Особисто встановлював російський прапор на будівлі сільської ради.

  • У січні суд визнав винним у колабораціонізмі Юрія Гранкіна та призначив йому 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 
  • За даними Центру журналістських розслідувань, Гранкін – уродженець Кипучого Перевальського району Луганської області. Останнім часом проживав у Дніпрянах Новокаховської громади. Він мав виконавчі провадження за борги перед «ПриватБанком». У 2014 році був фігурантом цивільної судової справи щодо визнання недійсним заповіту.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ