Підтримати нас

Більше 60% українців хочуть змін, але не підтримують реформи

19 березня 2019 18:29
249
Поширити:

Понад 60% українців виступають за проведення змін у державі, проте із реформ підтримують лише децентралізацію.

Про це розповів провідний експерт політико-правових програм Центру Разумкова Віктор Замятін під час презентації результатів соціологічного опитування в Укрінформі.

“Незважаючи на те, що виступають за проведення змін, за нашим опитуванням, більше за 60% громадян України, водночас українці не підтримують жодну із ключових реформ, крім децентралізації”, - сказав Замятін.

За його словами, громадяни не підтримують реформи, які мають у собі ліберальний підтекст, а виступають за протекціоністську політику, підтримку національного виробника.

Експерт переконаний, що така ситуація може бути пов’язана із недостатньою поінформованістю людей про зміст, перебіг й очікувані результати реформ.

Відповідно до даних соціологічного опитування, 65% респондентів підтримують здійснення децентралізації, скорочення функцій центральної влади й передачу більше повноважень органам місцевого самоврядування.

Водночас 20% українців виступають за необхідність розширення функцій центральної влади, скорочення повноважень органів місцевого самоврядування, посилення керованості усіх органів влади з центру.

Важко відповісти щодо підтримки децентралізації 15% опитаним.

Разом з тим, за даними соцопитування, реформу освіту підтримують 20%, 41% виступають проти, 17% байдуже, а 22% громадян важко відповісти.

Реформу медицини підтримують 19% респондентів, проти - 65%, байдуже - 8%, важко відповісти 9%.

Реформу пенсійної системи підтримують 14% опитаних, проти - 62%, байдуже - 11%, важко відповісти - 13%.

Земельну реформу підтримують 16% українців, проти - 49%, байдуже - 14%, важко відповісти - 22%.

Крім того, судову реформу підтримують 13% респондентів, 43% виступають проти, а за заплановану масову приватизацію державних підприємств висловилися 14%, тоді як 49% проти.

Опитування громадської думки було проведено соціологічною службою Центру Разумкова з 7 по 14 лютого 2019 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2016 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ