Підтримати нас

Як одночасно отримати диплом і професійний досвід, або що таке дуальна освіта

Автор статті
18 липня 2019 08:45
2,271
Поширити:

Нинішні випускники українських вишів й досі стикаються з тим, що в більшості цікавих та перспективних вакансій вимагається досвід роботи. А де знайти такий досвід, зокрема, вчорашньому студенту денної форми навчання?

Хоча така вимога роботодавця цілком зрозуміла, адже наша пострадянська система освіти реформується повільно, у переважної кількості навчальних закладів «традиційно» дають дуже багато теорії, але практичних навичок - крихти.  Тому брати випускника просто не вигідно: його ще треба навчити працювати, щоб він став справжнім фахівцем, і має пройти час, поки він зможе виконувати свої обов’язки у повному обсязі.

І це - одна з причин, чому дипломи більшості українських вузів не ціниться в розвинених країнах.  

Щоб підвищити конкурентоспроможність нашої молоді, Україна запозичила досвід Німеччини (яка зараз є провідним світовим лідером у сфері підготовки кваліфікованих кадрів) та інших розвинених країн й почала впроваджувати систему так званої дуальної освіти.

«Дуальна система» (від лат. dualis – подвійний) - це, просто кажучи, одночасно і навчання теорії у навчальному закладі, і практична робота за фахом на підприємстві або в установі.

Звісно, за всі часи у нас були студенти, які намагалися навчатися і десь працювати. Але за такою схемою студент пропускає заняття, які потім доводиться відпрацьовувати.

За дуальної форми робота не шкодить навчанню, а стає його частиною. Теорії стає менше, а реальної практики - більше. А якість підготовки випускника оцінюють не лише педагоги навчального закладу, а й керівництво відповідних підприємств/установ.

Перший експеримент за новою формою навчання провели в Україні  упродовж 2015-2017  років на базі Вищого професійного училища №33 м. Києва (професія «Кухар»), Вищого професійного художнього училища м. Львова (професія «Маляр»), Вищого професійного училища машинобудування м. Запоріжжя (професія «Токар»).

І перший випуск цих трьох експериментальних груп показав вражаючи результати: якість професійної підготовки підвищилась на 12-17%, а рівень працевлаштування – до 97%!

Після цього Кабінет Міністрів України офіційно затвердив впровадження такої форми освіти (Постанова від 19.09.2018 № 660-р «Про схвалення Концепції підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти»).

І минулого навчального року до впровадження елементів дуальної освіти приєдналося 52 заклади професійної (професійно-технічної) освіти у 25 регіонах за 54 професіями.

У Німеччині й у більшості країн, які теж запозичили її досвід*, дуальна освіта стосується переважно робітничих професій, а не «білих комірців». Але Україна пішла далі.

Деякі прогресивні виші теж починають використовувати елементи дуальної освіти для підготовки майбутніх високопрофесійних та конкурентоспроможних фахівців.

Зокрема, одним із перших, ще минулого навчального року, її запровадив Міжнародний класичний університет ім. Пилипа Орлика. Ще у 2018 році студенти цього вишу стажувалися в туристичних та готельно-ресторанних комплексах Болгарії.

Представник Державного професійного центру по туризму Республіки Болгарія Іван Ніколов з цього приводу зазначив наступне:

«Індустрія туризму розвивається в усьому світі й вимагає з кожним роком все більше підготовлених фахівців. Саме тому ми виділяємо місця для стажувань майбутніх фахівців цієї сфери. Міжнародний класичний університет ім. П. Орліка - один з університетів України, які демонструють зразок турботи про високу якість підготовки майбутніх фахівців на рівні вимог європейських роботодавців і світових стандартів. Ми дуже задоволені такою співпрацею».

Проїзд, харчування, проживання забезпечує компанія, де студент проходить стажування (таки умови угоди між вузом та бізнесом). Крім того, йому платять кошти на «кишенькові витрати». Зокрема, за час стажування у Болгарії кожен із практикантів отримав близько 50 000 гривень, плюс «чайові» від клієнтів фірми.

У цьому році студенти цього вишу працюють не лише в Болгарії, а й в Польщі, Туреччини, Хорватії. Також, майбутні  фахівці з готельно-ресторанної справи, туризму, медичної діагностики і лікування, фізичної терапії, ерготерапії (реабілітації осіб із порушенням психічних або фізичних функцій організму), психології та інших спеціальностей, мають змогу стажуються в Німеччині  - на батьківщині дуальної освіти.

Довідково: консультації для абітурієнтів проводяться в приймальній комісії університету за адресою: м. Миколаїв, вул. Котельна, 2. Представництва у Херсонській області: смт Чаплинка, смт Каланчак, м. Скадовськ, м. Гола пристань. Телефон приймальної комісії (0512) 59-30-01, 55-07-36, 099-541-92-22, 067-904-50-06 https://mku.edu.ua/

P.S. Матеріал створено в рамках партнерського проекту онлайн газети "Вгору" спільно з Міжнародним класичним університетом ім. Пилипа Орлика.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ