Підтримати нас

Як не захворіти під кондиціонером

Автор статті
29 червня 2019 16:00
687
Поширити:

Літня спека набирає обертів і ми не нехтуємо можливістю охолодитиися під кондиціонером. Про механіку захворювання від кондиціонера і поради щодо користування цим пристроєм пише виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України, Уляна Супрун.

Позитивні ефекти від використання кондиціонера очевидні: особистий комфорт і зниження ризиків отримання теплового удару.

Найпоширеніші негативні симптоми, про які повідомляли учасники досліджень, включали виникнення кашлю, подразнення слизової оболонки, труднощі з диханням, головний біль та втому.

Ці симптоми також пов'язують із так званим синдромом закритих приміщень. Якщо ви довго перебуваєте в закритому просторі, це справді може виникати. Важливо частіше провітрювати приміщення та виходити на подвір'я. Свіже повітря, навіть в спекотну погоду, необхідне для організму.

Кондиціонер не є чимось небезпечним. Проте дуже важливо користуватися ним правильно, - каже чиновниця. - Кондиціонер, як і авто, потребує регулярного догляду. Існують дослідження, які вказують, що брудні фільтри в кондиціонерах можуть забруднювати повітря бактеріями, як наслідок - сприяють розвитку респіраторних інфекцій.

Вчасно робіть техобслуговування кондиціонера та обов'язково слідкуйте за чистотою фільтрів. На початку нового сезону активного використання кондиціонера фільтри варто почистити або ж замінити на нові.

Супрун каже, що головне правило використання кондиціонера - не перестаратися. Коли ви заходите в кімнату, у вас не має бути відчуття, ніби ви потрапили на Північний полюс взимку. Вам повинно бути нормально, комфортно. Тому коли ви прийшли з вулиці і хочете охолодитись, не ставте одразу дуже низьку температуру. Знижуйте її поступово, щоб не було різкого контрасту між приміщенням та вулицею. Переохолодження може активізувати збудників хвороб, які є в організмі.

"Уникайте сидіння під сильним струменем повітря. Коли воно дме в одну точку, наприклад, область шиї чи обличчя, це може викликати запалення м'язів або нервів. Не забувайте, що свіже повітря необхідне, тому провітрюйте приміщення, коли вимикаєте кондиціонер. В період спеки пийте достатньо води, носіть легкий одяг", - розповіла Супрун.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ