Підтримати нас

Як білозерські козаки каву пили

Автор статті
04 листопада 2021 06:38
1,434
Поширити:

У Білозерському музеї  з'явився неочікуваний експонат - кавові піали, подібні до тих, з яких ще 300 років тому запорозькі козаки пили каву. Для більшості розмови про те, що козаки були кавоманами, звучить як сенсація, адже ми звикли до традиційного образу козака з люлькою та пляшкою оковитої. Однак для запорожців Кам'янської та Олешківської січей кава була чимось таким же буденним, як і для нас сьогодні.

Так звідки ж у них взялася подібна звичка і, власне, сама кава? За словами краєзнавця та дослідника-реконструктора запорозького побуту Андрія Лопушинського, козаки перейняли цю звичку від кримців. 

Починаючи з 1972 року, на Кам’янській та Олешківській Січі велися археологічні дослідження, під час яких археологи знаходили фрагменти кавових піал. Ці "кавові" артефакти знаходять і досі. Херсонський краєзнавець пригадує, що коли він працював у складі археологічних експедицій, йому також щастило їх знаходити. Бувало, що іноді в одному місці знаходили фрагменти до 300 таких піалок та глиняних люльок і тоді історики розуміли, що там була кав’ярня.  

За задумом музейників, у Білозерському музеї відвідувачі самі зможуть запарювати і куштувати каву так, як це робили запорожці. Піалки виготовила Тетяна Болгарова, майстриня, яка займається гончарством.  Жінка створювала їх, звіряючись зі світлинами піал, знайдених на території сучасної Херсонщини, з колекції заповідника Хортиця. Сама мисткиня – кримчанка, i до Херсона переїхала після анексії півострова. Усього в одному наборі є кавник та три або шість піалок. За словами Андрія Лопушинського,  козаки заварювали напій у казані, а потім переливали в кавник. Пили наші пращури каву, сидячи на підлозі біля невеличкого столика. З приводу рецепту каже, що варили напій по-татарськи: мало води і багато-багато кави. А от чи додавали козаки у напій цукор, сіль, алкоголь чи ще щось – документальних відомостей про це ніде не зустрічається.  

Набір козака: кавові піали та очеретяні люльки

Такі піалки мають традиційно рослинний орнамент. Згідно з археологічними дослідженнями, відомо про поширення 10-ти різновидів орнаментів, але повністю вдалося відтворити лише 4. В експозиції Білозерського музею будуть кавові  набори з усіма чотирма орнаментами, також їх можна буде придбати. Окрім сервізів, туристи зможуть купити ще й керамічні люльки. Їх виготовив майстер з Олешок максимально близько до тих, які палили козаки 200-300 років назад. Отже, чекаємо всіх у Білозерці на кавову церемонію по-козацьки – у піалах.

Проєкт «Конкурентоспроможна громада — конкурентоспроможний музей!» реалізується в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, Державного агентства розвитку туризму.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ