Підтримати нас

Вибори в Україні: чому помиляються тервиборчкоми?

Автор статті
16 вересня 2020 12:00
850
Поширити:

Виборча кампанія в Україні розпочалася 5 вересня, але вже зараз зрозуміло, що стартувала вона з численними порушеннями. І навіть з відвертими помилками, які можуть стати фатальними при визначенні результатів виборів. 

Наприклад, у газеті  “Чорноморець” за 11 вересня на 6 сторінці оприлюднена Постанова Скадовської районної територіальної виборчої комісії №2 щодо створення на території Скадовського району Херсонської області п’яти багатомандатних  виборчих округів (далі БВО) для виборів депутатів Скадовської районної ради Херсонської області. 

Зокрема, у Постанові зазначено, що вибори пройдуть у п'яти БВО “у складі відповідних об'єднаних громад”. 

Але ж такого юридичного поняття, як «об’єднана територіальна громада», взагалі не існує! Тому що Постановою Верховної Ради «Про ліквідацію та створення районів», Розпорядженням  КМУ від 12 червня 2020 року № 726-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Херсонської області», створені не об’єднані територіальні громади, а міські, селищні та сільські територіальні громади.

Але, незважаючи на цей юридичний “ляп”, місцеві партійні осередки вже почали проводити збори і конференції, на яких висувають кандидатів, зокрема, до Скадовської районної ради. 

Ось що визначає норма частини 3 статті 201 Виборчого кодексу України: “Територіальні виборчі округи з виборів депутатів обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) утворюються відповідно обласною, районною, районною в місті, міською, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як на другий день виборчого процесу з дотриманням принципу неперервності меж (зв’язності територій) таких округів та, за можливості, з урахуванням адміністративно-територіального устрою”. Виборчий процес, ще раз нагадуємо, розпочався 5 вересня 2020 року. Тож Скадовська районна територіальна виборча комісія мала право прийняти Постанову не від 2 вересня, а від 6 чи 7 вересня. Тобто, уже цим рішенням закон порушено. 

Дуже дивно, що цих недоліків не бачать ані юристи у складі політичних партій, ані юристи у складі комісій. Хоча, можливо, деякі політики взагалі не бажають бачити цих ляпів, щоб потім отримати можливість оскаржити результати виборів? 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ