Підтримати нас

В Україні запрацювала онлайн-платформа для оскарження дій банків та мікрофінансових організацій

Автор статті
15 вересня 2020 09:13
795
Поширити:

Платформа ФінСкарга - так названо інтернет-ресурс, на якому відтепер будь-який громадянин України зможе безкоштовно поскаржитися на банк або мікрофінансову організацію.

Проєкт, щоправда, поки працює в пілотному режимі. Запустила його Українська асоціація Фінтех й інноваційних компаній (UAFIC) за підтримки USAID.

“Сьогодні ми спостерігаємо дуже багато порушень з боку фінансових установ. Вже у вересні  очікуємо, що платформа отримає 500 звернень від громадян, і будемо сприяти вирішенню їх проблемних питань з банками, МФО або колекторськими компаніями“, - розповів голова правління UAFIC Ростислав Дюк, презентуючи проєкт.

Зазначимо, що сервісом можуть безкоштовно користуватися всі громадяни України, які хочуть поскаржитися на порушення своїх прав у сфері фінансових послуг – як пов’язаних з кредитними картами, так і готівкою кредитами.

На платформі можна оприлюднити скаргу, якщо банк, наприклад, самовільно збільшив клієнту кредитний ліміт по карті, надав непрозорі умови кредитування, відмовив у реструктуризації. Навіть якщо банкомат не видав гроші - це теж привід для  скарги!

Звісно, на сайті необхідно спочатку зареєструватися і вказати свої персональні дані. Потім перейти в розділ “Список скарг” і вибрати пункт “Створити нову скаргу”, заповнити поля і натиснути “Відправити”. Після цього почнеться  розгляд скарги.

“В ідеальному випадку питання буде вирішено на вашу користь, і ваші вимоги будуть задоволені. Інший варіант розвитку подій – ваші вимоги задовольнять частково. Якщо такий варіант вас не влаштує, ви можете запросити медіацію (альтернативний процес вирішення спорів без судових розглядів), щоб “ФінСкарга” допомогла вам добитися свого“, - повідомили ініціатори проєкту.

Якщо навіть після цього проблема не буде вирішена, платформа дозволяє оформити скаргу в НБУ і допоможе відстежувати статус процесу її рішення. Поки ця функція недоступна, але її обіцяють додати в листопаді.

“Кожен може залишити свою скаргу на платформі і бути впевненим, що вона буде передана для розгляду до відповідної фінансової установи. Якщо ж та не зможе допомогти своєму клієнтові, скарга буде розглядатися регулятором і може дійти до суду“, - зазначив Дюк.

Проєкт “ФінСкарга” запущений на гроші USAID у рамках проєкту “Трансформація фінансового сектора”. Сума гранту не розголошується.

Тим часом, за словами представників UAFIC, платформу “ФінСкарга” вже підтримали 25 гравців ринку: 7 банків і 18 мікрофінансових організацій, з якими “ФінСкарга” може спілкуватися безпосередньо.

Крім цього, ведуться переговори з десятьма майбутніми учасниками проєкту. Хто саме підтримав проєкт – поки що невідомо.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ