Підтримати нас

У Києві досі не розібралися, куди веде децентралізація

Автор статті
14 серпня 2020 02:30
814
Поширити:

Чимало реформ, впровадження та втілення яких приписує собі нинішня українська влада, стартувало задовго до команди "Зе".

Зокрема, децентралізація органів місцевого самоврядування почалися ще за президента Віктора Ющенка в 2005 році. Втім, не можна не погодитися, що за минулі роки адміністративно-територіальна реформа йшла вкрай мляво. І ось, як відомо, уже в червні цього року завершився нарешті процес створення "спроможних громад", а в липні сформували нові райони. Що далі? Про це, зокрема, розповідав на відкритому діалозі «Вектори децентралізації: про завдання та подальші кроки” міністр розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

“Старий територіальний устрій на рівні громад і районів не відповідав сучасним умовам, був розбалансований, мав складну, нерівномірну і багатьом незрозумілу структуру, а отже, не дозволяв розпочати децентралізацію – передачу повноважень, ресурсів і відповідальності на місця – по всій країні. У перші роки реформи її перевагами могли скористатися лише великі міста і об’єднані громади. Але їх досвід, їхні історії успіху стали дуже важливими, бо підтвердили, що ми йдемо правильним шляхом. І наше завдання на найближчий час – сформувати громади не просто як територіальні одиниці, а як систему органів місцевої влади, спроможної якісно і доступно надавати усі послуги людям”, – сказав чиновник.

Що стосується нових районів, то міністр підтвердив, що в їх функціях ще багато незрозумілого.

“Думок і аргументів багато, але зараз маємо орієнтуватися на Конституцію, де районні ради все ж таки передбачені. Поставити крапку в цій дискусії зможемо лише після змін до Конституції, які можна прийняти не раніше лютого наступного року”, – сказав В’ячеслав Негода.

Як бачимо, незважаючи на бравурну риторику, у Києві досі  не розібралися, що робити з децентралізацією далі. Хоча насправді спочатку малося на увазі, що ці процеси повинні бути цілком і повністю під контролем місцевих громад.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ