Підтримати нас

У Криму зафіксували 66 обшуків за останні півроку – звіт

Автор статті
20 липня 2018 05:00
652
Поширити:

За перше півріччя 2018 року в тимчасово окупованому Криму зафіксували 66 обшуків у будинках кримчан, 56 з яких – у будинках кримських татар.

Такі дані представив Ескендер Барієв, член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, під час презентації звіту в Українському кризовому медіацентрі.

Окупаційна влада Криму затримала за цей період 73 особи, з них 51 особа – представники корінного народу. За півроку провели 89 допитів, 61 з яких – щодо кримських татар.

Шестеро людей стали жертвами окупаційної влади, четверо з них були представниками кримськотатарського народу. 6 квітня в Сімферопольському СІЗО знайшли повішеними Сервера Білялова та Олега Гончарова. 27 червня в селі Давидівка чоловік напав на кримськотатарську сім’ю – 33-річна мати та 8-річний син загинули.

За півроку суди російської окупаційної влади призначали штрафи 22 рази. Кримським татарам виписали штрафи в 11 випадках. Загальна сума штрафів сягнула 529 тисяч 500 рублів.

"Здебільшого це були штрафи, пов’язані з одиночними пікетами. Також протягом півроку штрафували кримчан за нібито непідкорення судовим приставам, використання квадрокоптера, за ухилення від військово призову, за публічні образи представників окупаційної влади. Ми бачимо, що такий спосіб тиску на наших співвітчизників всіляко застосовується", – розповів Ескендер Барієв.

Зафіксували також п’ять випадків порушення права на мирні зібрання. Усі випадки стосувалися кримських татар.

"У січні було перервано зібрання "Кримської солідарності" в Судаку, коли силовики заблокували будинок та збирали дані всіх людей, які були присутні на зібранні. Ми пам’ятаємо, коли взимку наші співвітчизники виходили з одиночними пікетами під Ханський палац, який сьогодні незаконно реставрують. Таких випадків було три", – розповів Ельвір Сагірман, менеджер з комунікацій Кримськотатарського ресурсного центру.

Окрім цього, 17 травня російські силовики розігнали жалобну акцію кримських татар, що була присвячена 74-м роковинам депортації кримськотатарського народу.

Серед інших порушень прав людини, які зафіксували за перше півріччя 2018 року, – незаконні відвідини Криму через територію Російської Федерації. Таких випадків нарахували 238. Також окупаційна влада порушила право на справедливий суд у 286 випадках, 247 з яких – щодо кримських татар.

Окрім цього, російська влада проводить незаконні військові навчання та призов до Збройних сил Росії на території тимчасово окупованого Криму.

"Це є грубим порушенням як українського, так і міжнародного права. Так звана влада Криму вже четвертий рік поспіль продовжує призов мешканців Криму до лав своєї армії. У 2018 року окупанти провели в Криму вже сьому призовну кампанію до Збройних сил Росії. Починаючи з весняного призову 2017 року, кримчани проходять військову службу не тільки на території півострова, але й на території материкової Росії", – зауважив Ельвір Сагірман.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ