Підтримати нас

Сьогодні – 35 річниця Чорнобильської катастрофи

Автор статті
26 квітня 2021 09:30
1,271
Поширити:

Цьогоріч минає 35 років з дня аварії на 4-му енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції. Ця аварія визнана найбільшою техногенною катастрофою в історії людства.

Чорнобильська аварія: як це було

Аварія сталася 26 квітня 1986 року. З різницею у дві секунди пролунали два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Спалахнув реактор, в якому було  близько 200 т урану. Радіоактивні речовини поширилися на територію північної частини України, Білорусі, Прибалтики, Польщі та інших країн.

Одразу після аварії було опромінено понад 8,5 мільйонів людей і забруднено 155 тисяч квадратних метрів територій. Поки рятувальні служби боролися з наслідками катастрофи, решта населення ще й не здогадувалася про страшну трагедію, адже в СРСР намагалися приховати наслідки трагедії.

Нещодавно в Україні розсекретили архіви КДБ про аварію на ЧАЕС. У них видно, що радянська спецслужба повідомляла тодішнім керівникам УРСР та Радянського Союзу про аварію, але керівництво не відреагувало належним чином. 28 квітня на телебаченні пролунало лише коротке повідомлення. 

У перші два дні після аварії здійснили евакуацію лише із 10-кілометрової зони. Зокрема, через півтори доби після вибуху вивезли мешканців міста Прип’ять.

Попри те, що рівень радіації перевищував фоновий у кілька десятків разів, у центрі Києва провели першотравневий парад. Лише 2-го травня радянське керівництво ухвалило рішення про евакуацію населення з 30-ти кілометрової зони навколо Чорнобильської атомної станції. 

Від вибуху і при гасінні пожежі, що тривала близько 10 днів, загинула 31 особа і більше ніж 200 було госпіталізовано. У ліквідації наслідків аварії брали участь близько 600 тис. осіб, усі вони зазнали значного опромінення.

Сформована в СРСР державна комісія для розслідування причин катастрофи переклала провину на персонал ЧАЕС.  Але у 1990-х спеціалісти Міжнародної агенції з атомної енергії заявили, що однією з причин катастрофи став невдало спроєктований реактор.

15 грудня 2000 року Чорнобильська атомна електростанція припинила роботу. Три реактори заглушили, а над четвертим звели укриття. 

Перше укриття (так званий "Саркофаг") збудували у листопаді 1986 року, але він не зміг витримати навантаження. Нове укриття - "безпечний конфайнмент" ввели в експлуатацію 10 липня 2019 року. Воно вражає своїми розмірами: близько 165 метрів завдовшки, 260 метрів завширшки і 110 метрів заввишки.

Чим живе Чорнобильська зона зараз?

У 2016 році у зоні відчуження утворився Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник. Тут знайшли притулок безліч видів тварин та птахів, серед яких усе частіше можна зустріти рідкісні види.

Донедавна про аварію на ЧАЕС пам'ятали лише у пострадянських країнах, але мінісеріал HBO “Chernobyl” у 2019 році нагадав про неї всьому світу. У рейтингу IMDB "Чорнобиль" посідає третю сходинку серед найкращих серіалів усіх часів. 

До зони відчуження нерідко організовують екскурсії, лише у 2019 році її відвідали понад 120 тисяч туристів, більшість з яких - іноземці. Журнал Forbes навіть включив це місце до переліку найекстравагантніших туристичних місць.

Після введення карантину цей потік повністю припинився, а пожежі знищили кілька популярних туристичних локацій. Утім, туроператори вірять, що галузь офіційного "чорнобильського туризму" ще відновиться, і готують професійних гідів для супроводу в місце техногенної катастрофи.

У вересні 2003 року офіційно оголосили 26 квітня - Днем Чорнобильської трагедії і Міжнародним днем пам'яті жертв радіаційних аварій та катастроф. 

Дякуємо кожному з ліквідаторів та вічна пам’ять героям, які віддали своє життя в боротьбі з радіаційною катастрофою!

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ