Підтримати нас

Ріки без води

Автор статті
14 квітня 2020 08:15
943
Поширити:

За інформацією Укргідрометцентру, сьогодні на більшості річок України спостерігається маловоддя. Воно загрожує  пересиханням.  Варто нагадати, що за роки Незалежності зникло більше 10 тисяч малих річок.

- Річка майже зовсім без води, а рівень водосховища на найнижчій позначці. 1993 і 2004 роки були маловодними, але такої критичної ситуації ще не було, - кажуть в КП «Житомирводоканал».

- Уже чотири роки поспіль у нас в країні водойми наповнюються максимум на 80% від норми. Це змінює їх гідрологічний цикл. А так само сприяє інтенсивному забрудненню, адже скиди забруднених (вторинних, очищених і слабо очищених) вод розраховуються  з наповнюваності водойми на 100%. Тож умовно «неповні» водойми забруднюються  сьогодні надміру,  - попереджають фахівці Національної Екологічної Ради України.

Торік  у вітчизняні водойми  скинуто понад 2 млрд куб м різних стоків. З них 1/3 - це неочищені. В результаті в 2019 році загинули всі або майже всі водні живі ресурси в 2140 водоймах. (Тільки в останні місяці відбулися резонансні отруєння водойм в Херсонській, Сумській, Полтавській, Житомирській області. Під час яких загинула не тільки риба, а й жаби, черепахи, бобри, качки ...)

В Україні 63 тисячі річок, 400 тисяч ставків, 1 100 водосховищ. У нас  1 млн. 300 тисяч гектарів прісної води... І в той же час ми значимося  маловодною країною. Тому що наші водні джерела забруднені настільки, що  не можемо брати з них питну воду.  Останні дослідження  на замовлення Світового банку поставили нас на 125 місце з 180 країн за кількістю питної води на душу населення. Україна стоїть між Чадом і Суданом. А якщо брати посушливу Херсонщину, то там справи набагато гірші.

Зараз почався  важливий період - нерест. Від того, як він пройде, залежить майбутнє наших водойм і чисельність риб'ячих зграй. Відсутність весняної повені, що наповнювала  природні нерестовища, негативно відобразиться на нересті. Зараз нерестовища сухі ... Рибі ніде нереститися.

В останнє десятиліття до водних джерел було чисто споживацьке ставлення, що межує зі злочином.   Річка Тетерів не єдина, яка  опинилася в критичному стані. Наочним прикладом можуть служити річки Ірпінь і Буча в Київській області. Ці мальовничі річки  гинуть. І таких річок сотні ...

Існує програма екологічного оздоровлення басейну Дніпра. Але безглуздо лікувати головну річку країни, не звертаючи уваги на малі річки, які її наповнюють.   Україні давно вже потрібна нова Водна політика. Всю прісну воду країни необхідно визнати стратегічним ресурсом, та підходити до її охорони і використання тільки з цієї позиції..

За матеріалами прес служби Національної Екологічної Ради України

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ