Підтримати нас

Понад 2 мільйони українців скористалися безоплатною правовою допомогою

Автор статті
13 червня 2018 09:59
661
Поширити:

За п’ять років послугами системи безоплатної правової допомоги скористалися понад 2 мільйони українців.

Таку цифру озвучив на брифінгу міністр юстиції України Павло Петренко.

Найбільше українці звертаються по допомогу до спеціальних центрів, щоб вирішити питання сімейного права (16,2%), права на соціальне забезпечення (12,1%) та спадкового права (9,9%).

"Сьогодні ми маємо понад 550 центрів безоплатної допомоги, де працює кілька тисяч українських юристів, понад 4 тисячі адвокатів. Українці щодня отримують консультації, адвокатську допомогу і захист у судових справах", – зазначив очільник відомства.

У травні цього року в Україні почалась інформаційна кампанія "Безоплатна правова допомога – завжди поруч", головна мета якої – проінформувати українців про безкоштовні юридичні послуги та збільшити рівень довіри людей до судової системи та захисту громадян.

Нагадаємо, Безоплатна первинна правова допомога (БППД) включає такі види правових послуг, як надання правової інформації; консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім процесуальних), а також надання особі допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Із 1 вересня 2016 року БППД надається всім громадянам України, іноземцям, особам без громадянства, у тому числі біженцям чи особам, які потребують додаткового захисту, у місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги, що є структурними підрозділами місцевих центрів.

Безоплатна вторинна правова допомога (БВПД) включає такі види правових послуг, як захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на таку допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Із 1 січня 2013 року БВПД в Україні надається особам, до яких застосовано адміністративне затримання; до яких застосовано адміністративний арешт; які затримані за підозрою у вчиненні злочину; до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою; у кримінальних провадженнях стосовно яких, відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України, захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії.

Із 1 липня 2015 року БВПД в Україні надається у повному обсязі всім визначеним законом категоріям осіб. Зокрема: малозабезпеченим особам, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, ветеранам війни (у тому числі учасникам АТО), внутрішньо переміщеним особам, членам сімей загиблих учасників бойових дій, реабілітованим особам та особам, стосовно яких суд розглядає питання про обмеження цивільної дієздатності чи надання психіатричної допомоги в примусовому порядку та ін. відповідно до ст. 14 закону.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ