Підтримати нас

New Yorker присвятив матеріал кліпу україньского гурту

Автор статті
06 лютого 2020 11:30
609
Поширити:

Минулого року український гурт ТНМК і художник Сашко Даниленко випустили кліп "Історія України за 5 хвилин".

Тепер цьому відео присвятив свою статтю New Yorker, повідомляє UA Info.

Видання нагадує, що відео було створено на хвилі протидії російській пропаганді, чому приділяла увагу влада на чолі з Петром Порошенком: "Музичне відео було профінансовано Міністерством інформаційної політики – департаментом, створеним наспіх у 2014 році".

"Відео також є частиною більш особистого політичного проекту: (автор тексту до пісні Артем) Полежака розповів, що написав свої тексти в межах проекту "Так працює пам’ять" – пісні, присвячені пам’яті підлітка, вбитого під час вибуху проукраїнської ходи 2015 року в Харкові", – пише New Yorker.

Як зазначає автор статті, в коментарях на YouTube і Facebook багато глядачів жартують, що відео може замінити всю навчальну програму з історії в українських школах.

"Відео починається з трьох гуцулів, пастухів з Карпат, які дмуть в довгі дерев’яні роги. Ми перемикаємося між церквами і будинками, замками і фабриками… В золотих бульбашках ми бачимо напис "Слава Україні" і "Слава героям". Ці націоналістичні гасла часто лунали на Майдані, іноді разом з менш доброзичливим "Смерть ворогам!" – пише видання.

Автор пише, що, як і зображується в відео, зараз сьогодення України затьмарене тривалою війною з "підтримуваними Росією сепаратистами на сході країни". Нинішній президент Володимир Зеленський був обраний частково завдяки обіцянкам покласти край конфлікту і реінтегрувати окуповані райони Донбасу.

"Велика частина проекту Зеленського – просування більш інклюзивної, плюралістичної версії національної ідентичності", – наголошується в статті.

"Незважаючи на оптимістичну естетику, кліп Історія України відображає ідею, більш характерну для політики Порошенка, ніж для політики Зеленського, про те, що Україна визначається своєю ворожістю до Росії", – пише автор.

Його обурюють деякі "тенденційні аспекти відео", наприклад, що "Леніна ніде не знайти", "Гітлер з’являється лише коротко", а "українці описуються як ті, що б’ються на "двох фронтах" – проти Совєтів, а також проти нацистів".

"Найбільш вражаючим є повне стирання історії українських етнічних меншин. Хотілося б побачити, як геніальний Даниленко зобразив би письменника Шолом-Алейхема, …, або Ісаака Бабеля", – пише автор.

Він пише, що Полежака заявив у розмові з ним, що якби такі мультфільми були випущені багато років тому, "Московська імперія давно б впала, а Україна повернула б собі всі окуповані території". Втім, зазначає автор статті, "войовниче ставлення Полежаки навряд чи відповідає ідеї Зеленського про мир і примирення".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ