Підтримати нас

На заповнення Каховського водосховища, у разі його повного обміління, знадобиться 4 роки, – Пилипенко

Vgoru
Автор статті
11 лютого 2023 15:46
4,340
Поширити:

Несанкціоновані втрати води з Каховського водосховища сягнули 40%. Це як два річних об'єми споживання води населенням в нормальних умовах. Про це в ефірі медіаплатформи Вгору заявив доктор географічних наук, професор Херсонського державного університету Ігор Пилипенко.

Окупанти водою з Каховського водосховища на 100 % заповнили Кримський канал. І воду й надалі продовжують скидати. Якщо так й далі триватиме, каже науковець, на Україну чекає масштабна екологічна та соціально-гуманітарна катастрофа.

“Якщо немає рівня води достатнього, то не працює Каховська ГЕС або працює з іншою потужністю. Каховська ГЕС – це 1,2 - 1,4 кВт годин в рік. Це виробництво електроенергії в той час, який нам потрібно. Вона може швидко запуститися та давати електроенергію. Крім того, підтримувати частоту мережі”, – зазначив Пилипенко.

Під питанням також й робота українського гіганта – Запорізької атомної електростанції. Унаслідок зниження рівня води вона просто не зможе функціонувати.

“Її потужності 6 млн кВт, тобто вона виробляла 24 відсотки електроенергії країни. Робота ЗАЕС технічно пов'язана зі ставком охолоджувачем, який потрібен для того, щоби зменшувати температуру технологічної води. Унаслідок зниження води атомна електростанція просто не зможе функціонувати. Тобто ми втрачаємо електроенергетичні потужності”, – зазначив Пилипенко.

А ще без води залишаться 700 тисяч жителів прибережних зон. І це пряма загроза життю населення.

Повне інтерв’ю з доктором географічних наук, професором Херсонського державного університету Ігорем Пилипенком дивіться ТУТ.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ