Підтримати нас

Мандрівний Docudays UA розпочинає подорож Херсонщиною

Автор статті
14 листопада 2019 08:59
1,276
Поширити:

Найочікуваніший фестиваль цієї осені, нарешті, дістався Херсонщини.

Вже наступного понеділка  відбудеться перший показ у рамках XVI Мандрівного міжнародного фестивалю  документального кіно про права людини Docudays UA в Херсонській області. Про це 13 листопада повідомили на прес-конференції в Кризовому медіацентрі, присвяченій відкриттю  фестивалю.

Фестиваль розпочав  подорож Україною з жовтня і триватиме до кінця грудня. Цього року найцікавіші документальні стрічки про права людини побачать мешканці понад 220 міст і містечок України.

Через запитання «Дозволити програмі змінити вашу свідомість?» цьогорічний фестиваль  розмірковує над тим, як змінюється наше повсякдення, звички та способи комунікації з появою цифрових технологій, які нові можливості вони відкривають для дослідження реальності та які загрози, пов’язані з контролем та інформаційною безпекою, криються в цифровій мережі. 

Організатори у Херсонській області Олена Старюк  та Оксана Глєбушкіна розповіли, що цього року покази відбудуться покази по всій Херсонській області, а також у бібліотеках, школах, в установах виконання покарань. Разом із демонстрацією фільмів будуть проведені семінари та лекції, тренінги з прав людини, «круглі столи» та дискусії щодо організації взаємодії поліції з населенням та безпеки в малих громадах, флешмоби в інтернеті та у соціальних мережах, а також освітні заходи з протидії кібербулінгу (цькування в інтернеті).

Мандрівний Docudays UA на Херсонщині долучився до Всеукраїнської Кампанії проти кібербулінгу.  Цифрові технології створюють можливості для спілкування, самоосвіти, свободи вираження поглядів, тощо. Та окрім можливостей, це супроводжується ризиками дотримання прав людини. Вразливі до таких ризиків – насамперед діти. Інтернет має розважати і розвивати, а не загрожувати. На цьому наголошує Кампанія.

Відео з пре-сконференції можна подивитися за посиланням.

Після офіційної частини, журналістам та активістам показали фільм-відкриття Мандрівного на Херсонщині «Ти, бля, рота закрий!», режисерка та операторка - Таїсія Кутузова. Фільм став одним з переможців у проєкті  «CIVIL PITCH: фільми громадської активності».

Стрічка показує уривок із життя Сергія Чагарова, який з 15 років бореться з корупцією у рідному селі Гатне під Києвом. Його головна зброя – документ і журналістський текст. Під час однієї з сесій сільради депутат, звинувачений Сергієм у корупції, нападає та публічно погрожує активісту. Про цей випадок пишуть усі провідні ЗМІ України. Для них Сергій – герой. Для частини села – ганьба. Йому погрожують, радять не лізти у «справи дорослих», а однієї ночі підкидають на подвір'я вибухівку.

- Історія Сергія та його громади є майже типовою для кожного села в Україні – такі ж депутати, такі ж люди. Та його історія особлива, вона надихає. Хлопчик так ввічливо, толерантно та достойно тримається і він не здається, не опускає руки і продовжує боротьбу, не дивлячись на перепони, - поділилась емоціями одна з глядачок.

Оксана Глєбушкіна розповіла, що історія Сергія не закінчилась одним фільмом. Зараз йому 18 років, він працює в правозахисній організації  Києва і продовжує правозахисну діяльність.

Кадр з фільму «Ти, бля, рота закрий!»

Найближчі покази відбудуться в с. Строганівка (Присиваська ОТГ) - 18 листопада та у с. Брилівка (Виноградівська ОТГ) – 20 листопада. Відкриті покази у Херсоні відбудуться з 1 по 10 грудня традиційно у кінотеатрі Мультиплекс. Слідкуйте за анонсами на сторінці Мандрівний фестиваль Docudays UA на Херсонщині.

Фестиваль – не політичний і не комерційний.

Організатори Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA  в Херсонській області:

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ