Підтримати нас

"Дивосвіт": як вчителька намагалась продати вихованку інтернату

Vgoru
Автор статті
23 листопада 2016 17:54
688
Поширити:

Вчительку літератури Галину Коваленко затримали в понеділок неподалік від люботинського інтернату "Дивосвіт" на Харківщині під час передачі семикласниці "замовникам".

У мить, коли вона отримала гроші, на неї вдягли кайданки.

В поліції не кажуть прямо, що покупці були підставними. Проте міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який одним з перших оприлюднив деталі історії на своїй сторінці у Facebook, повідомив, що педагога "вели" чотири місяці.

"Дивосвіт"

"Дивосвіт" - попри інформацію пана Авакова - спеціалізована школа-інтернат для обдарованих, а не для "складних" підлітків.

Вона розташована у містечку Люботин, що за 5 км від Харкова. Орієнтована на дітей з маленьких населених пунктів, які мають хист до мистецтв, але навчання в обласному центрі їм недоступне.

13-річна семикласниця - саме з таких дітей. Вона змалку любить малювати, і викладачі мистецтв в інтернаті сподіваються розвинути її здібності. Хвалять малюнки із властивими для дитини казковими персонажами. Хоча вчиться дівчинка тут менше трьох місяців, з початку навчального року.

У "Дивосвіт" вона потрапила саме завядки Галині Коваленко, яка 5 років викладає тут українську та зарубіжну літературу. Вони мешкають на сусідніх вулицях у с.м.т. Манченки. Родини не товаришували, але були добре знайомі.

Вмовляти батьків віддати доньку на виховання до інтернату вчителька почала ще торік влітку - саме коли тривав набір на наступний навчальний рік.

У школі цьому не дивуються і навіть заохочують: кожен вчитель рекламує "Дивосвіт" серед знайомих - саме так і шукають таланти.

Проте слідство стверджує: Галина Коваленко вже тоді мала план.

Керівництво та педагоги інтернату розгублені та приголомшені. Директорка Віра Сивицька відверто каже: "Після такої події гарні характеристики вже давати не можна".

При цьому визнає, що докорів та зауважень до роботи вчительки не було.

Досвідчена, із багаторічним стажем, добре знаходить спільну мову з дітьми, не надто сувора, але й не поблажлива. Так, вона вирізняла 13-річну семикласницю серед інших дітей, але вихователі були впевнені, що вона по-сусідськи дбає про новеньку дівчинку.

Боєць!

За офіційними даними слідства, саме вчителька була ініцатором і навмисно "готувала" дівчинку для продажу.

Для цього забрала дівчинку з родини та поселила в інтернаті, під свою опіку. Її мати пригадує тепер, що Галина Коваленко дійсно докладала багато зусиль - "спокушала" їх гарною освітою та доглядом у "Дивосвіті".

Протягом останнього тижня семикласниця хворіла. Залишилась вдома. Вихователька щодня приходила її провідувати.

"Як вона приходила, з якими очима обнімала її, цілувала, знаючи, куди відправить! Три дні до нас ходила, як кажуть, підлещувалася. От їй треба було, щоб саме в понеділок вона була в школі!", - розповідає мама дівчинки.

Вчителька домовилась з матір'ю, що сама відвезе дівчинку вранці.

Після уроків вона залишила дівчинку на додаткове заняття, а потім, коли на вулиці вже стемніло, запропонувала піти до найближчої крамнички, купити щось з ласощів.

Учням інтернату не дозволяють залишати територію закладу, проте Галина Іванівна заспокоїла ученицю, мовляв, попередить вихователя.

"Мене Галина Івановна попросила, щоб я сходила за печивом. Я пішла. А вона сиділа в машині, і там була ще інша машина, і вона сказала, що в іншій машині моя сестра, що вона хоче зі мною поговорити", - помітно схвильована, семикласниця переповідає події.

Вона робила це вже безліч разів - поліції "під протокол", педагогам інтернату, матері та подругам.

У вівторок дівчинка до школи не пішла: мати залишила її вдома, поки вгамуються пристрасті. Вона хотіла переконатись, що події минулися без тяжких наслідків для доньки.

Саме тому мати спершу була категорично проти спілкування доньки з журналістами, але дівчинка визвалась сама.

Вона стоїть поряд і плаче, вкотре слухаючи розповідь доньки.

"Я підійшла туди, до тієї машини, а звідти вийшла якась жінка, сказала, що там немає ніякої сестри, що мене продають, - згадує дівчинка. - Я тоді почала від них тікати. Але вони мене зловили, посадили в машину, тримали за руки і сказали, що вони із поліції. Але я не повірила і все одно від них втекла".

Зі стриманою гордістю мати додає: "Вона одного поліцейського навіть вдарила. Вони потім нам ще сказали: молодець дівчинка, боєць!"

Торг доречний

Пересвідчившись, що дівчинка вже у замовників, Галина Коваленко рахувала гроші в іншій машині. Тоді її і затримали.

Поліція і прокуратура називають різну суму, в яку вчителька оцінила вихованку, - 10 та 13,5 тис. доларів США.

Власне продажу передувала довга підготовка - Галина Коваленко кілька місяців шукала покупців для дитини.

"Щодо пошуків - це був не інтернет. Розмови, обережні запитання, натяки - особисті зв'язки", - розповіла Віта Дубовик, речниця прокурора Харківської області.

"Вражає, що їй взагалі було байдуже, куди ту дитину заберуть. На органи, в рабство, в жебрацтво - будь-куди. Вона не цікавилася, куди заберуть цю дитину асболютно!" - додає вона.

"Коли покупець поцікавився здоров'ям дитини, натякаючи, що мова йде про вилучення її органів, - за 1 тис. грн. вона принесла фотографію дівчини та медичну картку", - додав Арсен Аваков.

Краща доля

Не вірить у провину затриманої дружини її чоловік, Леонід Коваленко.

Колишній військовий та співробітник правоохоронних органів на пенсії. Він, утім, не може спростувати факти і визнає - жінка дійсно взяла гроші. Переконує, що з добрих спонукань.

Його версія: стурбована майбутнім дівчинки із багатодітної родини, яку називають "неблагополучною", дружина хотіла влаштувати її до кращих батьків.

"Вона могла взяти гроші, могла. Це дійсно так! Треба бути об'єктивним. Це я кажу як чоловік і міліціонер. Але не на органи! Можливо, їй підсунули гроші за допомогу в усиновленні", - пояснює він.

Безумовно виправдовує Галину Коваленко отець Антоній Старцев - її колишній учень, а нині духовний наставник, священик Української православної церкви.

Він каже: "Вона з великими почуттями, подібними до материнських, ставилась до цієї дівчинки. Намагалась їй допомогти. Тому що це людина, яка ніколи не відмовить у милостині".

Отець Антоній розповідає про красномовний факт з біографії Галини Коваленко.

12 років тому під колесами автомобіля загинула єдина донька вчительки, Кароліна. Їй було 16 років.

Кілька років жінка тяжко переживала втрату, а потім з подвійним завзяттям повернулася до педагогічної роботи, в якій знаходила втіху. "І до цієї дівчинки вона ставилась, як до рідної доньки", - додає отець Антоній.

"Кращої долі вона для неї хотіла?! - обурюється мати дівчинки. - На органи - це краща доля?"

Жінка дивується, чому її родину назвали "неблагополучною". Так, люди вони прості і незаможні, але це типово для маленького селища.

Четверо дітей - не так і багато, до того ж, старша донька вже доросла і живе окремо від батьків.

Діти доглянуті і достатньо розвинені: приміром, ті ж навички безпеки та поводження з незнайомцями на вулиці Настя дізналась від матері. Хоча Наталія сподівалась, що дівчинці вони не стануть у нагоді.

"Якщо хтось на вулиці чіпляється і кудись тягне, не варто говорити: "Я не піду" або "Я не хочу". Треба голосно кричати: "Я вас не знаю!", тоді перехожі звернуть увагу і допоможуть".

Прозаїчний мотив

"Дівчатка кажуть, я на неї схожа", - семикласниця висуває власну версію особливої уваги вчительки до неї.

"На неї" - це на загиблу доньку Галини Коваленко. Проте дорослі спростовують підлітковий містицизм: нічого спільного із Кароліною у дівчинки немає.

Натомість пропонують звичайну побутову корисливість.

Непряме підтвердження цьому містить відчайдушний сумбурний допис чоловіка затриманої вчительки у соцмережах.

Леонід Коваленко звертається до Арсена Авакова: "Як пенсіонер МВС можу сказати - добре попрацювали опера. Замість попередження злочину й покарання, вони розвивали ситуацію, щоб реалізувати оперативну розробку, отримати підвищення і нагороди. Я нікого не виправдовую, я не суд. І грошей я не заробив в міліції, машину продав за кредити, знов-таки, дружини".

У Манченках багато говорять про те, що Галина Коваленко мала багато боргів, і це могло підштовхнути її до злочину.

13-річна дівчина, оговтавшись від потрясіння, рішуче налаштована повернутися до "Дивосвіту" і далі малювати єдинорогів, які так добре в неї виходять.

За умови, що літературу в інтернаті викладатиме інший педагог.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ