Підтримати нас

Директорка ТОВ «Україна» доводить свій ЖЕК до банкрутства

Автор статті
28 лютого 2019 12:30
1,420
Поширити:

Член Херсонського міськвиконкому та директорка приватного ЖЕКу - товариства з обмеженою відповідальністю «Україна» - Ніна Нариманівна Савіна програла апеляційну скаргу на рішення Херсонського міського суду. Останній зобов’язав її компанію відшкодувати родині Гавришів 10849 гривень матеріальних збитків та 1,5 тисячі грн. компенсації завданої моральної шкоди.

Нагадаємо, родина Гавришів (пані Тетяна та її двоє дітей) мешкають у квартирі на останньому поверсі багатоповерхівки, яку обслуговувало ТОВ «Україна». Декілька років тому через перепади температур, як це трапляється, потріскалася покрівля даху. Дощова та тала води почали затікати до квартири, псувати стелю, стіни, речі. Пані Тетяна декілька разів зверталася до Ніни Нариманівни та до її підлеглих  з проханнями подивиться, що коїться у квартирі та полагодити покрівлю. Але від неї просто «відмахувалися», мовляи, треба робити капітальний ремонт, а місто грошей на це не дає ( тоді будинок перебував на балансі міста).

Тоді родина Гавришів,  за порадою знайомих, звернулася зі своєю проблемою до керівниці Громадської приймальні Благодійної організації “Фонд милосердя та здоров’я”, юристки Олени Старюк.  

Загадка улицы Комкова ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Загадка вулиці Комкова.
Що не так з будинком, де мешкає родина Гавриш? (рос.) 

Керівниця приймальні  одразу пояснила, що за цієї ситуації важливіше не те, на чиєму балансі  будинок, а інші речі: з ким саме укладено договір на його обслуговування, тобто кому родина платить за це кошти - місту чи ЖЕКу; і чи дійсно дах потребує капітального, а не поточного ремонту?

Також через те, що ТОВ «Україна» відмовлялася складати акт про руйнування квартири, Олена Старюк порекомендувала пані Тетяні запросити незалежну комісію,  фахівців Херсонського обласного товариства захисту прав споживачів.

Спеціалісти товариства не тільки підрахували матеріальні збитки, завдані житлу через протікання, але й те, що для усунення проблеми достатньо саме поточного ремонту. Тобто, підтвердили, що ТОВ "Україна" злісно не виконує свої зобов’язання, хоча  мешканці квартири регулярно, щомісяця, оплачують компанії надання послуг.

Отже, зібравши підтверджуючі документи, родина за допомогою Олени Старюк подала до суду позов на ТОВ «Україна» саме через невиконання обслуговуючою організацією умов договору.  Це був перший в історії регіону (а може, навіть і в країні) позов проти ЖЕКу з таким формулюванням.

Розглядала справу суддя Херсонського міського суду Інна Хайдарова. На судових засіданнях керівниця ЖЕКу Ніна Савіна та її адвокат намагалися виправдатися то нестачею коштів, то існуванням «інших пріоритетів, ніж дірява покрівля», то тим, що дах потребує не поточного, а капітального ремонту і це вже - прерогатива міської влади. Навіть «апелювали» до того, що ТОВ «Україна» - обслуговуюча компанія, а не благодійна організація  та вимагали чеки, які б підтверджували матеріальні збитки.

Але ці аргументи на суддю Херсонського міського суду Інну Хайдарову не вплинули.

Ретельно розібравшись у ситуації, Інна Хайдарова погодилася з аргументацію позовних вимог, які допомогла підготувати родині юристка Олена Старюк. Обслуговуючу компанію визнано винною в невиконанні договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкової території. І зобов’язано виплатити мешканцям квартири не тільки збитки, завдані житлу внаслідок протікання даху, а й компенсацію моральної шкоди через те, що родина була вимушена витрачати додаткові зусилля на захист свого порушеного права.

Після цього, за дивним (чи не дуже) збігом обставин, ТОВ “Україна” програла тендер на обслуговування цього багатоквартирного будинку і тепер його обслуговує вже інший підрядник, ТОВ «Нове місто».

Втім, Ніна Савіна не заспокоїлася, намагалася оскаржити рішення Херсонського міського суду в апеляційній інстанції.

Цього разу її тактика трохи змінилися. З одного боку, як і на засіданнях в міському суді, вона знову наполягала, що вини ТОВ «Україна» в цієї ситуації немає, бо дах потребував капремонту, тож має відповідати не обслуговуюча компанія, а місто. Але водночас намагалася разом зі своїм адвокатом «підійти з іншого боку» - поставити під сумнів компетенцію членів незалежної комісії, тобто фахівців Херсонського обласного товариства захисту прав споживачів, які робили обстеження квартири та покрівлі.

Щоб знову захистити свої права Гавриші, за порадою Олени Старюк, зробили майже неймовірне.

По-перше, звернулися до нової обслуговуючий компанії, тобто до ТОВ «Нове місто», з проханням обстежити стан покрівлі над їх квартирою і отримали офіційний акт, що дах досі потребує лише поточного (а не капітального) ремонту!

Крыши Херсона - еще одно дыра для "осваивания" бюджетных денег.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 
Дахи Ніни Савіної. Як директор декількох приватних ЖЕКів
"пиляє" міський бюджет на ремонті дахів. (рос.)

А по-друге, звернулися до Херсонського обласного товариства захисту прав споживачів з проханням офіційно підтвердити в суді компетенцію фахівців, які складали акт про руйнацію квартири через протікання даху. На жаль, на той час один з членів незалежної комісії вже помер. Але в архівах вдалося знайти і його дипломи, і його трудову книжку, й підтверджувальні сертифікати. А інший член комісії погодився особисто надати суду і свідчення, і свої фахові документи.

Вислухавши обидві сторони процесу, опитавши свідка, ознайомившись з документами, колегія Апеляційного суду Херсонської області у складі головуючої судді Поліни Ігнатенко і суддів Лариси Воронцової та Ольги Полікарпової винесла однозначний вердикт: «Апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Україна», - залишити без задоволення. Рішення Херсонського міського суду Херсонської області від 04 вересня 2018 року, - залишити без змін».

Колегія суддів опитує учасника незалежної комісії Херсонського обласного товариства захисту прав споживачів Юрія Головко.

Фото Ірини Ухваріної.

Після того, як головуюча Поліна Ігнатенко зачитала постанову колегії, Ніна Нариманівна в серцях прокоментувала своєму адвокату, що Гавриші ще десять років ту шкоду будуть по крихтам отримувати, бо у «України» вже не залишилося у обслуговані будинків.

З урахуванням того, що пані Савіна керує ще декількома приватними ЖЕКами, зокрема «ВЖЦ (виробничо-житловий центр) Пролісок» і «ВЖЦ Берізка», складається повне враження про те, що директорка «поставила хрест» на ТОВ «Україна». Тобто, списує всі борги на цю компанію, а гроші «відмиває» через рахунки інших. 

Але на питання журналіста, чи буде вона оскаржувати програш у справі родини Гавришів далі, в касаційної інстанції,  Ніна Нариманівна відповіла твердо: «Звісно».

Тільки цікаво, хто платить і буде платити  її адвокату, якщо рахунки «України» спорожніли? Інші її підконтрольні компанії, мешканці інших будинків, які сплачують їм за надання житлово-комунальних послуг? Адже його послуга за майже три роки судових процесів (саме стільки вже тривають митарства постраждалої родини) навряд чи обійшлась їй менше, ніж 10 тисяч гривень матеріальної компенсації за зруйновану квартиру.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Звідки в «України» гроші на адвокатів? (рос.)

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ