Підтримати нас

Чому не довіряють вакцині від коронавірусу. Проблема - в огляді преси

Vgoru
Автор статті
11 березня 2021 17:00
970
Поширити:

Отримавши першу партію вакцини, Україна зіткнулася з новим завданням - переконати вкрай скептично налаштоване населення зробити щеплення.

Хоча число хворих різко збільшується, українці все дужче противляться вакцинації: соціологічне опитування, проведене  на початку березня Київським міжнародним інститутом соціології, засвідчило, що 60% жителів країни вакцинуватися не бажають – хоча  місяць тому  їх було 40%.  Статистична похибка загальнонаціонального вивчення громадської думки за участю 1 207 осіб склала 2,9%.

Про це йдеться в сьогоднішній (11 березня) публікації The Associated Press.

Схоже, що опір проростає  з давніх підозр до вакцин, які проявилися ще за радянських часів, пише видання.  Їх поглиблюють заяви політиків про неякісні вакцини, корупційні скандали і дезінформація в соціальних мережах.  Найдивніше, що проти вакцинації налаштовані навіть ті, хто піддається найбільшому ризику і щодня вводить життєво важливі ліки іншим людям: медичні працівники.

Однак недовіра до вакцинації – не лише українська проблема. Напевно, що недовіру  до щеплення загалом і, зокрема, до вакцини AstraZeneca та її родички Covishield поглибить й інша сьогоднішня публікація - в DW Часопис повідомляє, що Данія призупинила імунізацію препаратом шведсько-британського концерну AstraZeneca і Оксфордського університету. А раніше в цього препарату були проблеми в Німеччині. 

Данські медики пояснили своє рішення  можливими побічними наслідками вакцини, зокрема, повідомленнями про «важкі  випадки утворення тромбів» у людей, яким ввели препарат. Хоча не доведено,  що тромбоз спричинило щеплення.

А ще раніше, продовжує DW,  в Австрії  заблокували партію AstraZeneca після того, як 49-річна медсестра померла через 10 днів після щеплення через важке порушення згортання крові, а її колегу шпиталізували с тромбоемболією легеневої артерії. 

А після цього випадку вже й Естонія  заблокувала  застосування AstraZeneca.

Тож навряд чи варто дивуватися  повідомленню з  Чернівців. У тамтешній  лікарні №3 наразі жоден медик не хоче вакцинуватися від коронавірусу, а в  лікарні №4 на вакцинацію записалися лише троє, пише hromadske.ua. 

Про це заявила на брифінгу 10 березня заступниця голови Чернівецької облдержадміністрації Наталія Гусак. Вона розповіла  про мобільні  групи, які робитимуть щеплення, але й сповістила про незрозуміле для неї явище. 

«Одночасно з цим у нас є декілька закладів, у яких в принципі комунікація не проводиться. Досить складно навіть почути аргументи медичних працівників, чому вони проти вакцинації», — наголосила Гусак.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ