Підтримати нас

Аліса Вербицька уникає суду

Автор статті
06 липня 2021 14:00
31,576
Поширити:

У вівторок, 6 липня, о 8.30 ранку мало розпочатися підготовче судове засідання у кримінальній справі очільниці управління комунальної власності Херсонської міської ради Аліси Вербицької.

Але в останню мить адвокатеса звинуваченої написала клопотання про перенесення засідання через неявку сторін.

Нагадаємо, Алісі Вербицькій інкримінують злочин за ч. 1 ст. 364 Кримінального Кодексу України - зловживання владою або службовим становищем. 

Стаття передбачає від шести місяців арешту до трьох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом 4 250 – 12 750 гривень.

Справа стосується підвалу житлового будинку на проспекті Текстильників, 3 загальною площею 184,3 кв. м та вартістю майже 300 тисяч гривень.  

Очільниця УКВ міської ради ледве не подарувала це приміщення товариству з обмеженою відповідальністю “Південний регіон” (з кола бізнес-інтересів родини Путілових). 

“Південний регіон” вже декілька років орендує у міста цей підвал. Формально його використовують під склади, але по факту там розташовано ресторан. Товариство намагалося його викупити ще у 2011 році, але міська рада відмовила. 

Аж раптом Аліса Вербицька повернула “Південному регіону” 150 тисяч гривень,  сплачених місту за користування підвалом з 2011 року. А потім надала офіційного листа, що між товариством та  управлінням комунальної власності міськради немає ніяких договірних відносин.

Підприємство ж одразу звернулося до Господарського суду з позовом про визнання за ним права власності за так званою набувальною давністю. Бо, начебто, десять років доброчесно користується чужим майном, а власник досі ніяких прав на нього не заявив.

Інтереси міста в суді захищав керівник юридичного відділу міськради Андрій Щербина. Зокрема, він довів, що і договір оренди є, і що підвал не є безхазяйним.

Товариство програло позов і в перший інстанції, і у Верховному Суді. Тобто спірне майно залишилися у власності громади. А пані Вербицьку звинуватили у зловживанні службовим становищем в інтересах інших юридичних осіб, що завдало істотної шкоди громаді. 

Правоохоронці зверталися до Херсонського міського суду з клопотаннями відсторонити очільницю управління від посади та застосувати до неї запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Адже злочин важкий і покарання - відповідне, тож підозрювана може уникнути від відповідальності. Крім того, істотну шкоду завдано не окремій людині чи юрособі, а суспільству; що використовуючи свою посаду та зв'язки, Аліса Вербицька може впливати на свідків, знищити чи підробити речі й документи, та іншим чином перешкоджати слідству.

Однак суддя Оксана Черниш ухвалила лише запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. 

Прокуратура подала скаргу до Херсонського апеляційного суду. Але матеріали справи  “застрягли” в суді першої інстанції (через недофінансування не вистачає коштів для відправлення кореспонденції, на конверти та марки). Тож коли справа дійшла до розгляду скарги, закінчився двомісячний термін запобіжного заходу, на якому наполягали поліція та прокуратура. 

У результаті колегія суддів судової палати у кримінальних справах Херсонського апеляційного суду під голуванням Ігоря Красновського дійшла висновку, що правоохоронці обґрунтовано клопотали про відсторонення Аліси Вербицької від посади та застосування домашнього арешту. Бо більш м’який запобіжний захід поставив слідство під загрозу. Але застосувати відсторонення/арешт вже було неможливим через ті самі терміни. 

У травні правоохоронці закінчили слідство й передали справу до суду. Вона потрапила на розгляд судді Людмили Валігурської. 

А тим часом Аліса Вербицька подавала свою кандидатуру на посаду директора Департаменту розвитку об'єктів комунальної власності територіальної громади, й … виграла конкурс, і вже очолює Департамент.

Тобто тепер пані Аліса має повноваження розпоряджатися не лише комунальним майном міста, а й усієї Херсонській ТГ до якої увійшли ще 15 сіл та селище. 

Хоча крім вищезгаданого підвалу тодішня очільниця УКВ  причетна і до іншого скандалу - щодо спроби незаконної приватизації 87 об’єктів комунальної власності, та продажу 6 об’єктів з цього списку. За деякими підрахунками, збитки складають приблизно 10 млн грн. Але досудове слідство за цими фактами ще триває.

Отже, у вівторок, 6 липня, суддя Людмила Валігурська мала вирішити, чи відповідають матеріали кримінальної справи Аліси Вербицької, звинуваченої за ч. 1 ст. 364 Кримінального Кодексу України, вимогам законодавства та призначити слухання справи по суті. 

“Завдяки” одіозності фігурантки справи на засідання прийшло багато журналістів. Але, перед самим початком адвокатка проконсультувалася телефоном зі своєю підзахисною, та тут же написала клопотання про перенесення засідання на іншу дату через неявку сторін. Чому саме Вербицька проігнорувала засідання суду - журналістам не пояснили. 

Фото з архіву “Вгору”

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ