Підтримати нас

Знімальну групи "Діамантової руки" постійно супроводжував капітан КДБ

28 квітня 2017 11:30
247
Поширити:

28 квітня 1968 року вийшов у прокат фільм Леоніда Гайдая "Діамантова рука". Подивилися його рекордна кількість глядачів - 76 млн 700 тис.

Сюжет фільму Гайдая був простий. Радянський чоловік Горбунков, роль якого виконував Юрій Нікулін, у закордонному турне опинився в центрі контрабандистської махінації. Контрабандисти помилково накладають на вивихнуту руку Горбункова гіпсову пов'язку, під яку ховають золоті та діамантові прикраси. Під час "перев'язки" він приходить до тями і бачить те, що відбувається. Справжні контрабандисти увесь фільм переслідуватимуть чоловіка, аби забрати коштовності. В ролі контрабандиста Геши Козодоєва Леонід Гайдай спочатку бачив Георгія Віцина, але ризикнув і запросив 27-річного Андрія Миронова. Пізніше радянські кінокритики писали, що "доля простягла Миронову свою "діамантову руку".

Спочатку картина мала зватися "Контрабандисти", і фінал передбачали ліричніший. Основа сюжету розходилася з реальністю — згідно з радянським законодавством, в країну можна було безперешкодно ввезти до 10 кг золота або золотих виробів. Але будь-які операції фізичних осіб із валютними цінностями прирівнювали до злочинів.

Основні сцени стрічки знімали в Баку і Сочі. До знімальної групи "Діамантової руки" на весь час роботи приставили капітана КДБ. Ще до зйомок сценарій пройшов цензуру. Вимоги худради були такі: зробити менш пасивною роль міліції, прибрати репліки "як каже шеф, головне в нашій справі - соціалістичний реалізм" і "партію і уряд залишили на другий рік" та інші.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів