Підтримати нас

Знахідки на території “Великого Лугу” після відходу “великої води”

Vgoru
Автор статті
12 липня 2023 15:38
23,488
Поширити:

 “Великий Луг”, який називали ще Кінськими плавнями, – це велика територія, яка розташована горизонтально до течії Дніпра. Навіть після виникнення водосховища частина островів Великого Лугу залишилися. Воно не змогло їх усі затопити.

Про це розповів під час прямого ефіру Медіаплатформи “Вгору” історик, краєзнавець Андрій Лопушинський.

Існує два джерела історичних знахідок, як повідомляє історик.

“Одне з них – це офіційні роботи археологів, в основному на території острова Хортиця, тому що “Великий Луг” починався одразу від нього”.

Друге джерело для інформації про знахідки – це соціальні мережі людей, де вони викладають свої “трофеї”. Проте, як зазначає фахівець, в музей вони не потрапляють.

Унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС підтопило частину острова Хортиця. Наразі вода відступила та на піщаних берегах археологи, які обходять ці території, знаходять історичні артефакти та реставрують їх.

Однією зі знахідок є дерев'яний човен.

“Знахідка досить унікальна, їх знаходять досить багато. Близько 30 знайшли в Україні, але кожен із них насправді унікальний. Ця конструкція до нашого часу точно не описана, але вона досить цікава”, – додав Андрій Лопушинський.

На берегах водосховища були розташовані стаціонарні поселення, де жили люди – це були невеликі міста різних епох. 

За словами краєзнавця, у побуті люди використовували посуд, саме тому після обміління знаходять багато глиняного посуду.

Також це предмети із металу, дерева та кістки, але їх набагато менше, бо складніше знайти, хоча такі знахідки є, наприклад – бронзові дзеркала та багато залишків періоду Другої світової війни.

Журналісти Медіаплатформи “Вгору” поговорили про археологічні розкопки на дні Каховського водосховища з херсонським археологом Сергієм Нємцевим.

Історик, краєзнавець, архітектор Сергій Дяченко теж прокоментував можливості для історичних досліджень після катастрофи на Каховській ГЕС.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ