Підтримати нас

Замість тизерів Авакова - боді-камери Монастирського. У МВС планують чергові зміни

Автор статті
08 вересня 2021 16:04
926
Поширити:

"Нова мітла мете по-новому". Так зазвичай говорять, коли в будь-яке відомство чи на підприємство приходить новий керівник, який береться з особливою ретельністю виконувати свої обов'язки.

Не в останню чергу це прислів'я можна застосувати до нинішнього міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського. Не минуло й двох місяців, як він змінив на цій посаді Арсена Авакова, а у ввіреному йому відомстві вже почалися серйозні перетворення.

Зокрема, днями стало відомо, що глава МВС незадоволений ідеєю масової закупівлі для патрульних поліцейських електрошокерів. Раніше передбачалося, що патрульні по всій країні отримають десятки тисяч електрошокерів (ці спецзасоби ще називають тизерами) закордонного виробництва. Уже навіть провели тендер для здійснення цієї операції. Сума угоди повинна була скласти 170 мільйонів гривень. Упродовж двох років в українських засобах масової інформації проводилася потужна пропагандистська кампанія. Під час неї громадянам розповідали, у скільки разів підвищиться ефективність роботи патрульної поліції, якщо їй нададуть право застосовувати електрошокери. Стверджувалося, що тизер - найбільш гуманний спосіб нейтралізувати особливо "активного" правопорушника. При цьому багато експертів заперечували ці доводи, наводячи численні негативні приклади затримань із застосуванням тизерів за кордоном. Так, багато людей не витримують впливу електрошокового удару, особливо це стосується тих, у кого є проблеми з серцем, інші хвороби. Зафіксовано десятки випадків загибелі затриманих після застосування електрошоку.

На сайті МВС України з'явилася інформація, що Денис Монастирський особисто скасував вищезгаданий тендер. Відтепер у пріоритетах Міністерства - закупівля на ці ж гроші боді-камер і електрокарів для патрульних.

Як запевняє міністр, електрокари допоможуть значно заощадити кошти державного бюджету, які спрямовувалися на закупівлю пального.

"Ми бачимо, що перехід поліції на електрокари може забезпечити більшу економію для державного бюджету в цілому", - заявив він.

Водночас планується придбати 6 тисяч нових боді-камер.

Відзначимо, боді-камера - це спеціальний пристрій, він кріпиться безпосередньо на тіло поліцейського (від англійського - "body" - тіло) і допомагає вести фотофіксацію всього, що відбувається. Як правило, патрульні використовують боді-камеру в увімкненому режимі при позаштатних ситуаціях: коли назріває якийсь конфлікт або громадянин поводиться агресивно і неадекватно. Записи інформації з боді-камер можуть використовуватися в суді як доказ провини порушника закону.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ