Підтримати нас

Закликають блокувати законопроект "Про концесію"

Автор статті
20 березня 2019 05:39
602
Поширити:

Профспілкові організації державних портів України болісно відреагували на наміри Комітету з питань економічної політики в стислі терміни розглянути і затвердити проект нового Закону "Про концесію".

Зокрема, профспілковий лідер ГП МТП "Чорноморськ" Сергій Бризгалов назвав законопроект асоціальною і антилюдяною, оскільки в ході його розробки автори не врахували ні єдиної думки профспілок тих підприємств, які планується першими передавати в концесію.

"Новий законопроект "Про концесію" - це бандитизм. Його не можна приймати. Він не передбачає ніяких соціальних пільг і соціальних гарантій для людей, які працюють на підприємствах, переданих в концесію. На Заході Європарламент або парламенти європейських країн, приймаючи рішення, які хоч трохи стосуються якихось соціальних пільг - без профспілок, без обговорення на громадському рівні - не роблять цього. Такі закони нишком не приймаються. А у нас будь ласка", - заявив Бризгалов.

Він додав, що передавати, наприклад, морські порти на 49 років - це все одно, що віддати їх у власність за символічну плату.

При цьому, підкреслив Бризгалов, новий законопроект "Про концесію" дозволяє ліквідувати держпідприємство, як тільки всі його активи будуть передані приватнику. Повернення держмайна в такому випадку через 49 років ще більше ускладнюється. А трудовий колектив буде просто викинуто на вулицю, і все буде законно.

"В концесію віддають підприємства, які при будь-яких умовах будуть мати вантажообіг і будуть працювати. "Ольвія" - порт, який перевантажує вантажі військового призначення. Іншого такого в країні немає. І його здають. У нас в порту "Чорноморськ" єдиний в Україні поромний комплекс. його здають в концесію. Що ж ви робите? Це ж стратегічний об'єкт - він з прибутком працює. Навіщо? Далі - Херсонський порт. І його в концесію. Через 5 років в Україні буде існувати головний товарний шлях - по Дніпру. А в річки - стоїть концесійний порт "Херсон", який буде перевалювати всі ці вантажі, які підуть Дніпром. І заробляти буде вже не держава, а незрозуміло хто. Це не концесія, а розкрадання держмайна в особливо великих розмірах", - зазначив Бризгалов.

Член Комітету ВРУ з питань аграрної політики Андрій Вадатурський вважає, що з новим законопроектом "Про концесію" не можна поспішати хоча б тому, що в ньому приховані норми, які можуть створити рейдерську кризу в земельних відносинах. Якщо сьогодні земельні ділянки можуть бути примусово вилучені у власника для потреб концесійних проектів тільки за рішенням суду, то в новому проекті ці повноваження переходять до органів виконавчої влади та місцевих муніципалітетів. "Новий законопроект пропонує буквально наступне - "Орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування... в одноосібному порядку приймає рішення про примусове відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, розміщених на них, для цілей будівництва і/або експлуатації в рамках здійснення державно-приватного партнерства, в тому числі, концесії".

Тобто пропонується необмежений перелік підстав для вилучення. Концесіонери зможуть на законних підставах ініціювати вилучення майже будь-якого майна. Заявили, наприклад, що плануєте розширити територію концесійного підприємства в центрі Києва, скажімо, в 3 рази і знести сусідні будови "з метою будівництва і/або експлуатації" - вперед ", - пояснив Вадатурський. Депутат додав, що автори законопроекту всіляко намагаються зробити концесію закритим процесом, і тому правки депутатів про публікації в офіційній пресі деталей концесійних договорів, відкидаються.

Законопроект передбачає підписання так званих договорів про нерозголошення інформації про концесійний проект.

"Це перетворить концесію в повністю тіньовий ринок. Переговори будуть проводити зі "своїми", а завдяки цим угодам про конфіденційність громадяни не зможуть дізнатися, передали цей держоб'єкт в концесію за 100 млн грн чи за 100 грн", - резюмував нардеп.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ