Підтримати нас

За самовільне користування надрами посилять покарання

Автор статті
06 лютого 2017 12:13
610
Поширити:

Штрафи за нанесення збитків через незаконний видобуток бурштину значно зростуть, а відповідальність за це посилять.

Державна служба геології та надр України спільно з державним геологорозвідувальним інститутом розробляють нову методику визначення розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного користування надрами, повідомляє прес-служба Державної служби геології та надр України. Про це пише zik.ua.

«Прикро, та нині самовільно заволодіти надрами і заплатити штраф за їхнє незаконне використання дешевше, ніж проходити всю процедуру отримання спецдозволів, – зазначають у Держгеонадрах. – Нова ж методика обрахування збитків дозволить не тільки відшкодувати ринкову вартість копалини, а ще компенсувати витрати на рекультивацію земель після незаконного, найчастіше варварського методу, видобутку корисної копалини».

В майбутньому правоохоронці зможуть оперативніше притягувати до відповідальності порушників. Перші напрацювання будуть готові вже наступного тижня.

Сьогодні через нелегальний видобуток бурштину бюджет України недоотримує мільярди гривень. За даними експертів, ця сума коливається від 1,5 до 3 млрд грн в рік. А варварські методи видобутку знищили значну частину заповідних лісів в Житомирській області. Знищена циркуляція підземних вод тягне за собою мікрокліматичні зміни в цих регіонах.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ