Підтримати нас

Як переселенцю отримати соціальну допомогу на житлово-комунальні послуги

11 квітня 2017 11:35
721
Поширити:

Консультація, яку юристи Сєвєродонецького Офісу Мережі правового розвитку надали мешканці Луганщини, є алгоритмом дій для вимушених переселенців, які бажають оформити пільги на житлово-комунальні послуги. 

До  Офісу при НУО «Громадська платформа» Марина Федорченко* звернулася за розясненнями. Жінка розповіла, що переїхала до Сєвєродонецька з Донецької області, з території, не підконтрольній Україні. Її цікавило: чи має вона право на отримання соціальної допомоги на оплату житлово-комунальних послуг?

Юрист Офісу Сергій Болдар роз’яснив, що оформити пільги цілком можливо і склав алгоритм дій.

По перше, жінка  повинна була зареєструватися у міграційній службі як вимушено переселена особа – відповідно до п.3 постанови КМУ від 01.10.2014 року № 505, - зазначив юрист.

Далі – покрокова інструкція для вимушених переселенців, які оформлюють пільги на житлово-комунальні послуги:

1. Грошова допомога особам, які переміщуються, призначається на сім’ю та виплачується одному з її членів за умови надання письмової згоди довільної форми про виплату грошової допомоги цій особі від інших членів сім’ї (далі - уповноважений представник сім’ї) у таких розмірах:

- для непрацездатних осіб (пенсіонери, діти) – 884 грн на одну особу (члена сім’ї);

- для інвалідів – прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність;

- для працездатних осіб – 442 грн на одну особу (члена сім’ї).

2. Загальна сума допомоги на сім’ю розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім’ї та не може перевищувати 2 400 грн.

3. Якщо у складі сім’ї, якій призначено грошову допомогу, відбулися зміни, розмір грошової допомоги перераховується з місяця, наступного за місяцем виникнення таких змін, за заявою уповноваженого представника сім’ї або інформацією компетентного органу.

4. Для призначення грошової допомоги на наступний 6-місячний строк уповноважений представник сім’ї подає до уповноваженого органу або установи уповноваженого банку  заяву, в якій повідомляє про відсутність змін, що впливають на призначення грошової допомоги, а також пред’являє довідки всіх членів сім’ї про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.

5. Відповідно до п.6 постанови КМУ від 01.10.2014 року № 505 грошова допомога не призначається у разі, коли:

- будь-хто з членів сім’ї має у власності житлове приміщення, розташоване в регіонах, інших, ніж тимчасово окупована  територія України, райони проведення антитерористичної операції та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення;

- будь-хто з членів сім’ї має на депозитному банківському рахунку кошти у сумі, що перевищує 10-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Після цієї консультації пані Марина має всю необхідну інформацію, аби оформити і отримувати пільги на «комуналку». Також юрист запевнив, що у разі виникнення питань вона  може завжди додатково звернутися по безоплатну правову допомогу – телефоном аб особисто.

*Ім’я змінено з етичних міркувань.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів