Підтримати нас

Як монета номіналом у 25 копійок може збагатити

Автор статті
03 жовтня 2020 11:00
969
Поширити:

Як відомо, з 1 жовтня в Україні Нацбанк вилучив з обігу монети номіналом у 25 копійок. Таким чином, з дрібних монет менше гривні в ходу залишилася тільки монетка в 10 копійок (незрозуміло, до речі, для чого). Але, напевно, далеко не кожному українцеві відомо, що деякі  четвертаки, які "пішли на спокій", можуть принести їх власникові кругленьку суму, що обчислюється аж ніяк не гривнями.

Про це, зокрема, в коментарі "Комсомольській правді" розповів відомий вітчизняний нумізмат Микола Подільський.

“Слід звернути увагу на 25 копійок 1992 року з не опуклим, а утисненим всередину щита тризубом. Це так званий "англійський чекан". Частина дрібниці карбувалася в Англії, оскільки в той час потужностей наших монетних дворів не вистачало. Коштують такі монети близько 100 доларів, - пояснив фахівець.   

Він також зазначив, що англійським чеканом виготовлялися не тільки монети по 25 копійок, а й по 10, і по 50. Ціни на 10 копійок 1992 року англійського карбування в нумізматичному інтернет-аукціоні "Віоліті"  варіюються від 1450 до 2680 гривень. 50 копійок того ж року коштують від 1200 до 4100 гривень.

Вартість монет залежить від їх стану - чим менше вона “подряпана”, тим вище ціна.

Також, до речі, цінність представляють 25 копійок 1995 року. 

“Ці монети відрізняються маленьким тиражем. Їх карбували на Луганському патронному заводі. Цю монету можна реально зустріти в побуті. Тому в ідеальному стані вона практично мені не зустрічалася. Бачив таких монет у нумізматів на зльотах колекціонерів і аукціонах”, - каже колекціонер Олексій Чмих.

З паперовими гривнями випуску до 2003 року, які теж вилучено з обігу, усе набагато прозаїчніше. Але і тут можна заробити, адже цінними вважаються купюри з незвичайними номерами. Наприклад, якщо всі цифри однакові.

 Але визначити точну вартість номерів складно: усе залежить від стану банкнот, серії та номера купюри.

“Те, що старі гривні перестають бути засобами платежу і їх потрібно обміняти протягом трьох років - дикість. Банкноті всього 20 років, а заплатити нею вже неможливо, - нарікає Микола Подільський. - Візьміть гроші США або будь-якої іншої нормальної країни. Всіма старими купюрами можна платити будь за що, або міняти їх в банку на нові. Обмежень у термінах немає. А в Україні - якщо бабка в селі ті гроші ховала під подушку і забуде їх поміняти, то зможе ними хіба що грубку розтопити”.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ