Підтримати нас

Військові РФ завозили вибухівку на Каховську ГЕС: скільки ще пускали працівників Укргідроенерго до станції

07 червня 2024 07:33
382
Поширити:
Фото: Укргідроенерго

Співробітники Укргідроенерго бачили, як російські військові завозили на Каховську ГЕС вибухівку та спускали її у нижні відділи будівлі.

Про це повідомив голова Укргідроенерго Ігор Сирота.

“Тому жодних сумнівів, що станція була зруйнована шляхом внутрішнього підриву, у нас не виникало. Сейсмічною станцією в Румунії, що входить до норвезької сейсмічної групи Norsar, було зафіксовано імпульси, які локалізувалися в районі розташування Каховської ГЕС та свідчили про вибухи”, – сказав Сирота.

За його словами, окупаційні війська також звозили військову техніку.

Українських співробітників Каховської ГЕС  пускали на станцію до кінця вересня 2022 року, але їх контролювали російські окупанти та психологічно тиснули.

“Персонал Укргідроенерго на Каховській ГЕС продовжував виконувати свої посадові обов’язки виключно в межах законодавства України”, – зазначив Ігор Сирота.
  • 24 лютого 2022 року російські війська окупували Каховську ГЕС. Військові РФ підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року. Через це було затоплено 600 км² території Херсонщини. У населених пунктах, розташованих вище греблі Каховської ГЕС, виникла проблема з питною водою.
  • ООН оцінювало, що Україна зазнала збитків на суму майже $14 мільярдів через руйнування греблі Каховської ГЕС.
  • Ліквідація наслідків підриву Каховської ГЕС завершилася 30 серпня 2023 року. Постраждало 180 населених пунктів Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей, у яких проживало майже 900 тисяч людей.
  • На півдні України було підтоплено понад 4 300 будинків та загинуло близько 34 людей. Відомо, що російська окупаційна влада на захопленій території Херсонської області значно та навмисно занизила кількість жертв підриву Каховської ГЕС.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів