Підтримати нас

Від США й Австралії до Херсона: в херсонському музеї відкрили виставку листівок

20 серпня 2024 15:59
316
Поширити:
Усі фото Олександра Корнякова, "Вгору"

У Херсонському обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку листівок "Херсон звідусіль". Їх надійшло понад сотню.

Про це “Вгору” повідомила директорка музею Ольга Гончарова.

Першу листівку отримали від херсонського поета та художника Анатолія Кичинського. Він бажав усім найшвидшої перемоги, додала директорка музею. 

Ольга Гончарова каже, що перечитавши отримані листи, вирішили створити карту світу. На ній поєднали Херсон нитками із містами звідки приходили листівки. 

Одна з херсонок написала, що “ми розповзлися, наче равлики, по всьому світу”. І дійсно, зазначила директорка музею, коли дивишся на карту, видно, що херсонці живуть і в Австралії, і в США, і в Європі. Люди дуже сумують за Херсоном і хочуть повернутися.

За її словами, автором ідеї виставки є голова громадської організації "Херсонське обласне відділення соціологічної асоціації України" Микола Гоманюк. Він звернувся до херсонців, які виїхали через війну і проживають в різних країнах, аби вони надсилали на Головпоштамт листівки з тих міст, де вони перебувають. Водночас Микола їм відправляв із Херсона. Він звернувся до музею з цими листівками й так виникла ідея виставки.

“На відкриття зробили стилізацію дуба в Херсоні. Замість листя розмістили листівки, які відображали душі людей. Коли подув вітер війни, листочки розлетілися повсюди як херсонці”, – розповіла Ольга Гончарова.

Також працівники музею зробили свою листівку. Її назвали “Незламний Херсон” та дарували всім на відкритті.

Окрім цього, Укрпошта надала жовту скриньку та сумку. На заході люди писали листівки. Потім їх всі зберуть й відправлять адресатам.

Акція триває і зараз. Можна прислати листівку на адресу: Акція “Херсон звідусіль”, А/С 111, Головпоштамт, 73003, Херсон.

  • 5 серпня пройшло відкриття першої частини виставки “Мовні вправи” в Херсонському обласному краєзнавчому музеї. Директорка  музею Ольга Гончарова у коментарі “Вгору” розповіла, що мета виставки – це спроба поговорити про постколоніальний досвід українців з широкою аудиторією.
  • У парку Варошгаза (Будапешт) відкрили виставку “Квіти і танки: витвори мистецтва в тіні триваючої війни в Україні”, яка триватиме до 21 серпня. Вона присвячена дітям з України.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів