Підтримати нас

В Україні відкрилося видавництво «Портал», яке випускатиме дитячі та освітні книжки

Автор статті
03 квітня 2020 13:00
628
Поширити:

В Україні відкрилося нове видавництво, яке спеціалізуватиметься на дитячій та освітній літературі «Портал».

Про це повідомляє прес-служба новоствореного видавництва, пише Читомо.

У видавництві зазначають, що вже планують видати кілька серій оригінальних видань про історію, культурологію та мислення. Це художньо-документальні та науково-популярні, артбуки. Планується, що таких видань виходитиме близько 50-ти на рік для різних вікових категорій. 

Також видавництво розроблятиме власні сучасні формати для розвитку спільного читання батьків і дітей, популяризації історії, а також формування прогресивної екосистеми, у якій учителі стають співтворцями нового підходу до освіти. 

«Ідея видавничо-освітнього проєкту «Портал» виросла з багатьох міркувань. По-перше, на мою думку, можливо дбати тільки про те й любити те, що знаєш і відчуваєш. Щоб любити свою країну, потрібно змалечку про неї говорити, читати, співати. Потрібно вивчати свою історію. По-друге, наші діти мають розуміти історичні витоки і корені — й добрі, й злі, — щоб робити висновки і мудро будувати майбутнє. Усім нам необхідно усвідомити, що ми — український народ — маємо велику спільну історію, і сьогодні одне з головних наших завдань — об’єднатися довкола неї», — коментує Олена Хіргій, засновниця «Порталу».

Книжки розраховано на дітей і підлітків у вікових категоріях 4–6 років, 7–10 років, 11–15 років, а також для дорослих від 16 років. У видавництві стверджують, що особливу увагу приділятимуть ідеї «зцілення історії», яка передбачає позбавлення від радянського наративу і формування нового покоління українців, «відкритих і відповідальних, із незалежним мисленням і широким світоглядом, які творять майбутнє з розумінням уроків минулого».  

Також повідомляється, що постійними історичними консультантами «Порталу» будуть релігієзнавець, кандидат історичних наук і громадський діяч Ігор Козловський та український науковець, історик і публіцист, доктор історичних наук Ярослав Грицак. 

«Наш світ узагалі, а Україна зокрема, потерпає від браку історичної свідомості — тобто вміння бачити себе частиною глобальних історичних процесів і розуміти глибші сенси того, що з нами відбувається. Це вміння характеризувало покоління Черчилля, де Голля та Камю, і його дуже бракує сучасним лідерам: вони мислять у категоріях «від виборів до виборів», від однієї кризи до іншої. Тому мені дуже імпонує те, за що взялося видавництво «Портал»: формувати історичну свідомість серед молодих людей, майбутніх лідерів. А це може вплинути не лише на долю України, але, зважаючи на тісне переплетіння українських процесів зі світовими, і на долю всього світу», — відзначає Ярослав Грицак. 

Головною редакторкою видавництва стане Анна Процук, арт-директором виступить Олег Грищенко, а кураторкок освітнього напряму – Валентина Мержиєвська. 

Перші книжки видавництва мають з’явитися у продажу вже літом цього року, а про плани «Порталу» можна детальніше дізнатися на офіційному сайті.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ