Підтримати нас

В Україні планують роздати зброю

07 вересня 2016 12:02
224
Поширити:

У Генштабі Міністерства оборони вважають, що саме так ми могли б дати відсіч ворогові та врятувати свою державу, пише газета Експрес.

Підтвердив цей можливий сценарій днями і Юлій Мамчур, заступник голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони. “Створюємо батальйони територіальної оборони, які комплектують на добровільній основі, – пояснив він. – Перш за все тими, хто пройшов фронт у зоні АТО, має досвід, а також резервістами та військовозобов’язаними. Готувати такі військові підрозділи будуть на зборах. З резервістами вже почали цикл навчань. Навіть більше, ми опрацьовуємо механізм озброєння всього військовозобов’язаного населення України у разі масштабної агресії противника”.

Ці плани цілком можуть стати реальністю. Чи не загострить це й без того неспокійну ситуацію в країні, коли кожен хапатиметься за зброю через сварку із сусідом біля спільного паркану?  Ось як бачать ситуацію політолог Ігор Тишкевич,  експерт Центру соцiального монiторингу Костянтин Розовенко та член Асоціації  психологів і психотерапевтів України Людмила Удальцова.

– Нам пропонують швейцарську модель армії?

К. Розовенко: – Справді це нагадує швейцарську модель армії, де всі чоловіки віком 20-50 років перебувають у кадровому резерві та зберігають свої автомати у сейфах своїх домівок разом із набоями і військовою формою. Щороку їх призивають на 3-4 тижні на навчальні збори. Робоче місце залишається за ними.

–Чи добре це для України?

– Теоретично – так. Але на практиці Україна – не Швейцарія. Насамперед, Швейцарія ще у XIX столітті зафіксувала у своїй Конституції таке поняття, як озброєний нейтралітет, тут детально виписано закони про зброю та боєприпаси. І нам доведеться дуже швидко вносити зміни до законодавства. Ви вірите, що депутати зроблять це за короткий час? Я сумніваюсь.

Л. Удальцова: – Це гарна ідея, бо відповідальність за долю рідної країни – на кожному з нас. Проте  власниками зброї можуть стати і психічно хворі люди, і схильні до алкоголізму, і ті, хто відсидів. Адже реалії такі, що в нашій державі за хабар можна купити будь-яку довідку. Я за те, щоб повносправна, відповідальна людина мала зброю для захисту. Проте, у країні війна. Люди і так у стресі, вони агресивніші, ніж до війни. Ми бачимо, що зріс рівень злочинності. Що, якщо стрілятимемо не у ворога, а один в одного?

– То чи на часі таке рішення?

І. Тишкевич: –  В Україні, де можна спокійно й легально купити “цивільну версію АК”  або великокаліберну  гвинтівку, такі побоювання видаються несерйозними... Ще у 2014 році говорили про 2-3 мільйони нелегальних “стволів”  на руках, а з початком війни ніхто  такого обліку не веде.  Але найцікавіше, що легальна зброя на руках у населення не збільшує кількість злочинів, а зменшує їх!  Скажімо, коли закон про легальну зброю прийняли у країнах Балтії ще в 90-х роках, кількість випадків пограбування у Литві зменшилась у 3 рази, у Латвії – у 3,5 раза, в Естонії – у 6 разів. У Молдові за два роки після дозволу зброї вулична злочинність скоротилася на 79%, а число тяжких  злочинів зменшилось на 60%. Отже, маємо факт: більшість країн-сусідів дозволили своїм громадянам володіти легальною зброєю й виграли від цього. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ