Підтримати нас

В Україні збираються ввести нову класифікацію вулиць

Автор статті
02 липня 2019 11:28
704
Поширити:

Мінрегіонбуд запропонував ввести класифікацію вулиць за функціональним призначенням. Нова норма вноситься до проекту змін до Державних будівельних норм (ДБН) "Вулиці та дороги населених пунктів".

Це забезпечить ефективну роботу громадського транспорту і безпечні умови для пішоходів, вважає заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе. На своїй сторінці в Facebook він пояснив, що в світовій практиці вулиці часто класифікують за функціональним призначенням – тобто, в залежності від того, на кого вони розраховані: на пішоходів, велосипедистів, громадський транспорт, автомобілі або суміжний рух.

"За таким принципом організовані вулиці в багатьох містах Європи. Саме тому вони є комфортними та зручними для проживання і пересування людей", - зазначив Парцхаладзе.

Він нагадав, що зараз в Україні діє лише класифікація вулиць і доріг залежно від групи населених пунктів: загальноміські, районні, житлові тощо.

У новому проекті змін до ДБН запропоновано ввести такі категорії вулиць і доріг:

  • пішохідна доріжка – з рухом виключно пішоходів і можливим суміжним рухом велосипедистів. Основне призначення – безпечний рух пішоходів;
  • велосипедна доріжка – з рухом тільки велосипедистів; також допускається епізодичний рух пішоходів за відсутності тротуару або пішохідної доріжки. Основне призначення – окремий рух тільки велосипедного транспорту.
  • магістральна вулиця загальноміського значення – регульований рух з широкими тротуарами, регульованими наземними пішохідними переходами, обов'язковими велодоріжками. На цих вулицях курсує громадський транспорт і допускаються стоянки поза основною проїзною частиною.

"Цей список зараз допрацьовується, крім того, відповідно до категорій вулиць за функціональним призначенням будуть встановлюватися вимоги і рекомендації до ширини кожної з цих функціональних зон", - додав Парцхаладзе.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ