Підтримати нас

В Україні запровадять іспит з української для охочих отримати громадянство

Автор статті
02 червня 2018 02:00
612
Поширити:

В Україні має бути запроваджений сертифікаційний іспит з української мови для осіб, які подають клопотання про набуття громадянства України. Про це йдеться в указі президента Петра Порошенка про заходи щодо зміцнення державного статусу української мови, оприлюдненому на сайті голови держави.

У документі президент, зокрема, зобов’язує Кабінет міністрів розробити у двомісячний термін з урахуванням пропозицій експертної групи і затвердити державну цільову програму на 2018–2028 роки щодо функціонування української мови як державної в усіх сферах життя. Ця програма має передбачати впровадження відповідного іспиту.

Відповідно до указу, десятирічна державна програма передбачатиме також:

  • зміцнення державного статусу української мови, вироблення дієвих механізмів її захисту і розвитку;
  • гарантію дотримання посадовими і службовими особами органів державної влади й органів місцевого самоврядування вимог закону щодо обов'язковості використання державної мови під час виконання своїх посадових обов'язків, недопущення її дискримінації;
  • розвиток національної словникової бази і забезпечення вільного доступу до неї користувачів;
  • покращення якості викладання державної мови в закладах освіти, сприяння вивченню української мови іноземцями, розробці дистанційних та онлайн-курсів з вивчення української мови;
  • забезпечення підтримки й популяризації української мови за кордоном;
  • підтримки інновацій, нових знань і розвитку сучасних культурних індустрій, покращення якості україномовного культурного продукту на телебаченні, радіо, у кіно- та відеомережі, забезпечення доступу глядачів до найкращих творів європейської та світової кінематографії, зокрема стимулювання дублювання українською мовою творів класики світового кінематографу.

Відповідний указ Порошенко підписав 31 травня.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ