Підтримати нас

В Україні вже створено 160 об’єднаних громад

25 жовтня 2016 07:15
238
Поширити:

Загалом по Україні є вже 160 об’єднаних громад і в грудні будуть вибори ще до понад двохсот громад.

В рамках реформи децентралізації в Україні вже створили 160 об’єднаних територіальних громад. До кінця року відбудуться вибори ще до 200 об'єднаних громад. Про це пише "Главком".

Про це повідомила координаторка з питань децентралізації Українського антикризового медіацентру Ярина Журба.

«Загалом по Україні є вже 160 об’єднаних громад і в грудні будуть вибори ще до понад двохсот громад. Тобто станом на початок 2017 року буде близько 370 громад. В кожній області вже є громади», — сказала Журба.

За її словами, зараз органи місцевого самоврядування в переважній більшості є слабо спроможними.

«Є такі випадки, коли сільська рада настільки дрібна, тобто настільки маленька територія і відповідно так мало платників податків, що доходів сільської ради вистачає лише на утримання будівлі сільради, оплати комунальних послуг і на зарплати. Тобто немає розвитку, немає власне самоврядування», — пояснила експертка.

«Тому і проводиться адміністративно-територіальна реформа і об’єднання громад. Це шлях, який пройшла Латвія, Польща, Данія. Це європейський шлях, який ми зараз і проходимо», — підсумувала Журба.

Нагадаємо, у жовтні 2015 року відбулися перші вибори в 159 громадах. За рахунок децентралізації вони отримали більшь незалежні бюджети, пряме державне фінансування освіти та охорони здоров’я, а також більше повноважень розпоряджатися коштами.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ